Povrede nastale u toku dana brže zaceljuju

Autor:

Rane i posekotine koje zadobijemo u toku dana brže zarastaju nego one koje nastanu u toku noći, pokazalo je novo istraživanje.

0
A- A A+

Ako se posečete ili opečete tokom dana, rana će zaceliti 60 odsto brže nego ako vam se nezgoda desila u toku noći, pokazali su rezultati studije koja se bavila proučavanjem uticaja biološkog časovnika na proces izlečenja.

Ovo otkriće moglo bi da se primeni u operativim zahvatima, ali i u uspostavljanju novih procedura u lečenju koje mogli da budu efikasnije od onih koje se sada sprovode, zaključili su naučnici sa Kembridža, čija je studija objavljena u stručnom časopisu Science Translational Medicine.

Britanski naučnici su prvi ukazali na činjenicu da naš unutrašnji, biološki časovnih utiče na regeneraciju povređenih ćelija kože, prenosi BBC.

Ovaj fenomen "upućuje na mogućnost da je ljudski organizam evoluirao u smeru koji će olakšati zarastanje rana nastalih u toku dana, u vreme kad je opasnost od povreda veća nego u toku noći", objasnio je dr Džon O'Nil, koji je bio u istraživačkom timu.

Unutrašnji, biološki sat je niz bioloških ciklusa u okviru određenom perioda koji je definisan kao vreme potrebno da telo završi jedan ciklus od 24 sata, koliko je Zemlji potrebno da se okrene oko svoje ose, i njegova uloga je da organizmu omogući prilagođavanje na različita doba dana ili noći.

Eksperimenti koji su obavljeni u laboratoriji, na ćelijama ljudske kože, fibroblastima i keratinocitima koje su najbrojnije ćelije epidermisa i folikula dlake, odgovorne za sintezu keratina koja se odvija u rožnatom sloju ili u korenu dlake, pokazala su da tokom dnevnog dela ciklusa biološkog časovnika povrede zarastaju skoro dva puta brže nego tokom noći.

Rezultati dobijeni u slučaju povreda i opekotina su se poklapali.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 118 pacijenata sa opekotinama pokazalo je da ako su povrede nastale u toku noći, dakle, između osam sati uveče i osam sati ujutru, vreme zaceljivanja produžava se za čitavih 60 odsto.

Tim povredama je za zaceljivanje bilo, u 95 odsto slučajeva, potrebno 28 dana, dok su opekotine istog intenziteta nastale između osam sati ujutru i osam sati uveče, tokom dana dakle, zarastale za samo 17 dana.

Naučnici kažu da je glavni razlog za brže zarastanje rana to što se tokom dana ćelije mnogo brže premeštaju ka povređenom delu tela. Uz to, preko dana se u ćelijama brže proizvode i proteini neophodni za zaceljivanje povrede.

Da bi rane zarastale, one se prvo "krpe" vezivnim tkivom, za koje je potrebna velika količina kolagena, a i to je proces koji se preko dana odvija brže.

Ostale vijesti