"Plenković prvi u EU koji podržava ratne zločince"

Autor:

Hrvatski premijer Andrej Plenković našao se na udaru pojedinih uglednih svetskim medija nakon izjave u vezi sa posldnjom presudom Haškog tribunala.

0
A- A A+

Izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je presuda šestorici Hrvata, lidera takozvane "Herceg-Bosne" u Haškom tribunalu, predstavlja "duboko moralnu nepravdu", prvi je slučaj da neki šef vlade države članice Evropske unije podržava osuđene ratne zločince, konstatuje "Gardijan".

Taj britanski list nije jedini koji komentariše reakcije hrvatskih državnika povodom tih presuda i samoubistva generala Slobodana Praljka, prenosi portal Indeks.hr.

Ženske NVO: Hrvatska da se suoči sa vlastitim zločinima

Tri ženske nevladine organizacije iz Hrvatske pozvale su vladu i parlament te zemlje da prihvate presudu u slučaju "Herceg-Bosna", kao i da se suoče s utvrđenim istorijskim činjenicama i konačno prestanu s negiranjem zločina. Takođe zahtevaju od nadležnih institucija Hrvatske hitno procesuiranje svih počinilaca ratnih zločina s obzirom da, kako su navele u saopštenju, veći broj visoko i srednje rangiranih zvaničnika, zapovednika i izvršitelja još uvek nije priveden pravdi za počinjene zločine, iako su mnogi od njih dostupni hrvatskom pravosuđu. "Zahtevamo od institucija Republike Hrvatske da smesta prestanu veličati osuđene ratne zločince i njihove zločine i da sankcionišu svako takvo veličanje u skladu sa Krivičnim zakonom, a posebno veličanje ratnog zločinca Slobodana Praljka na Trgu bana Jelačića.

Austrijski "Standard" objavio je veliku analizu pod naslovom "Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka", u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude, a šta najavljuje.

List ističe da je premijer Plenković "više umeren nego konzervativno-nacionalistički političar", počeo da govori o nepravednoj presudi i najavio "pravne i političke korake", iako i sam zna da ne može ništa učiniti.

To je za "Standard" potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene.

"U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova" oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsednik Ivo Josipović i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list.

Glasniji su, ipak, političari koje su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja "već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine", a ona je Praljka hvalila i pre presude i suprotno činjenicama tvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH.

Tome se pridružio i Plenković koji je, suprotno istini, izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački poduhvat u Hagu.

Nemački "Špigel" objavio je na svom portalu veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da "Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca".

Mediji su se bavili i bezbednosnim propustima u haškoj sudnici, a "Gardijan" navodi da osim što je holandska policija otvorila svoju vlastitu istragu, Sud je angažovao gambijskog sudiju Hasana Jalova kako bi saznali kako je Praljak uopšte došao do bočice cijanida kojim se ubio.

List navodi i da će istraga siguno započeti s najočitijim sigurnosnim propustom - pitanjem kako je moguće da nijedan čuvar nije bio dovoljno blizu Praljka da mu otme otrov iz ruku.

Ostale vijesti