Hrvatska u haškoj defanzivi: "Zločini su lični"

Autor:

Vrh hrvatske države veoma je zabrinut zbog osuda koje po svetu trpi zemlja posle presude ratnim zločincima u slučaju "Herceg-Bosna", i pokušava da izbegne eventualne pravne sporove sa žrtvama i susednim državama.

0
A- A A+

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je u razgovoru sa generalni sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom izrazila zabrinutost da se haška presuda šestorici Hrvata iz BiH "razvija u nekakvu osudu Hrvatske".

Kako prenosi "Jutarnji list", ona je rekla da je prenela zabrinutost zbog takve "retorike koje se čuje ovih dana", i zato što se već "nagoveštavaju nekakvi budući koraci", na primer u smislu zahteva za reparacijama za logoraše.

Gutereš zna situaciju

"Jutarnji list" prenosi da su Gutereš i Kolinda Grabar-Kitarović, tokom razgovora o stanju na jugoistoku Evrope, istakli da su presude Međunarodnog suda za ratne zločine presude pojedincima, a ne presude državama. Glavne teme razgovora bile su stanje na jugoistoku Evrope, u vezi čega su se "složili se da ima razloga za zabrinutost, posebno zbog toga što je zastao proces evropskih integracija", rekla je hrvatska predsednica nakon sastanka, istakavši da je prvi čovek UN vrlo dobro upućen i zainteresovan za stanje u ovom delu Evrope.

"Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije tačno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da ne želi da presuda donese pretpostavke za razmirice izmedu Bošnjaka i Hrvata ili "otvori neke nove rasprave o ratovima i krivicama".

"Žalimo zbog svakog zločina i izražavamo duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima. Ali valja biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Republika Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu, i isto tako biti realan u vezi budućnosti odnosa dve zemlje", rekla je Kitarović.

"Meni je pre svega u interesu da ne bude nikakvih sukoba niti razmirica između Hrvata i Bošnjaka, a naravno i Srba u Bosni i Hercegovini, i da ova presuda ne usloži još više procese na jugoistoku Evrope već da trezveno gledamo u budućnost i da radimo na poboljšanju naših odnosa i na stabilizaciji i same Bosne i Hercegovine i njenom evropskom putu", rekla je hrvatska predsednica.

"Mislim da nam je svima dovoljno istorije(...) i treba da se čvrsto okrenemo budućnosti", zaključila je.

Kolinda Grabar-Kitarović boravi u radnoj poseti SAD, a danas će učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Haškog suda.

ŽESTOKA KRITIKA IZ TRIBUNALA

Čelnici Haškog tribunala, koga su oformile Ujedinjene nacije, kritikovali su na sastanku u UN u utorak, reakcije hrvatskih vlasti i Hrvata u BiH na nedavnu presudu šestorici bivših lidera takozvane "Herceg-Bosne", istakavši da se radi o "podrivanju suda" i dokazu da se "zločini još ne prihvataju".

Zvanični Zagreb žestoko je kritikovao pravosnažnu presudu vojnim i političkim liderima bosansko-hercegovačkih Hrvata, kojima je 29. novembra potvrđena presuda od 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993.-94.

Za Hrvatsku je, pre svega, neprihvatljiv zaključak sudija da se radilo o međunarodnom sukobu i da je tadašnje hrvatsko vođstvo učestvovalo u zločinačkom planu etničkog čišćenja muslimana, podseća Hina.

Predsednik Tribunala Karmel Ađijus je, na sastanku u Ujedinjenim nacijama, posvećenom okončanju rada Haškog suda, koji su organizovale Italija, Urugvaj i Holandija, rekao da je žalbena presuda "doneta u okolnostima koje su za sve nas bile stresne".

"Žalosno je da su tu tragičnu situaciju neki iskoristili da bi podrivali sud i njegove presude", rekao je Ađijus, ne pominjući direktno vlast u Zagrebu.

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc smatra da je "ironija" celog slučaja u tome što je presuda odjeknula u svetu upravo zbog zbivanja u sudnici, odnosno samoubistva jednog od osuđenih, pa su počinjeni zločini i stotine i hiljade žrtava koje su patile zbog nedela osuđene šestorke dobili i puno veći značaj.

"U Hrvatskoj i hrvatskim delovima BiH videli smo vrlo negativne reakcije koje i dalje traju", rekao je Bramerc.

Ističući da su tužioci i sudije naglašavali da se sudilo pojedincima, a ne narodima i državama, Bramerc je rekao da je "očito da tu poruku nismo uspešno preneli i da je prihvatanje zločina svuda problem".

Ostale vijesti