• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gotovo je, "Mordor" u "drugom šeširu" na žrebu!

Autor mondo.rs

Grupna faza Lige šampiona završena je rezultatom 7:0 na "Enfildu", posle čega smo dobili i kompletne sastave "prvog" i "drugog" šešira pred žreb u ponedeljak - nekome će presesti! Posle Atletika, i Napoli u Ligi Evrope.

Kada su 24. avgusta na žrebu za grupnu fazu 63. Kupa, tj. Lige šampiona "upali" u "grupu smrti" zajedno sa dvostrukim uzastopnim prvakom Evrope, Realom iz Madrida i jednim od najnezgodnijih timova u evro-kupovima u prethodnoj deceniji, Borusijom iz Dortmunda, fudbaleri Totenhema označeni su kao "favoriti" za ispadanje uz kiparski APOEL.

Ispostaviće se, 104 dana kasnije, da će "pevci" menadžera Maurisija Poketina iz "grupe smrti" izaći kao tim koji je osvojio najviše bodova u večeras završenoj prvoj fazi elitnog UEFA takmičenja!

Sa uveliko obezbeđenim prvim mestom pred žreb za osminu finala koji će u ponedeljak u podne nekome doneti osmehe, a nekome gorušicu, Totenhem je bez Harija Kejna pobedio APOEL rezultatom3:0(2:0) i stigao do 16 od mogućih 18 bodova u takmičenju 32 kluba od kojih će 16 nastaviti dalje, osam produžiti u Ligu Evrope, a osam okrenuti obavezama u domaćim takmičenjima.

Iste večeri, takođe u Engleskoj ali na "Enfildu", Spartak iz Moskve doživeo je najubedljivji poraz u istoriji a opet izbegao da izjednači rekord koji su na istom mestu pre tačno deset godina postavili fudbaleri Bešiktaša napustivši slavni stadion sa osam golova u mreži.

Furiozna navala menadžera Jirgena Klopa zaustavila se na: Liverpul - Spartak7:0(3:0), što je značilo da će "redsi" u "nokaut" fazu otići kao nacionalni rekorderi po broju postignutih golova u prvoj fazi (23:6), ali i da će Premijer liga imati PET predstavnika na žrebu što se nikada ranije nije dogodilo.

Prvak Rusije doživeo je istorijski debakl na Mersisajdu, ali su utakmice sa Mariborom u kojima tim Masima Karare nijednom nije pobedio razlog zbog kojeg je domaćin narednog Svetskog prvenstva, posle CSKA, ostao i bez drugog tima u elitnom takmičenju.

Šta su radili Felipe Kutinjo, Sadio Mane, Roberto Firmino i Mohamed Salah zbunjenoj odbrani Moskovljana je za prepričavanje, a od kada je doživeo ubedljiv poraz od Totenhema na "Vembliju" (4:1), krajem oktobra, Klopov tim je ušao u sledeću seriju rezultata: 3:0, 3:0, 4:1, 3:0, 3:3, 1:1, 3:0, 5:1, 7:0...

Treba reći i da je u dva remija, sa Seviljom i Čelsijem, Liverpul do poslednjih trenutaka imao prednost.

Bez Gonzala Kastra, Erika Durma, Marija Gecea, Sebastijana Rodea, Lukasa Piščeka, Maksimilijana Filipa i Jakoba Bruna Larsena, Borusija iz Dortmunda doputovala je na "Bernabeu" da pokuša da ne prođe u Ligu Evrope sa svega dva osvojena boda nakon što je Be-Fau-Be prošle sezone protutnjao kroz isti rang takmičenja uz 21 postignut gol.

Šarolik sastav koji je izveo Zinedin Zidan naslućivao je da bi gosti mogli da ostvare pozitvan rezutlat, ali se to na kraju nije dogodilo - uz deveti pogodak Kristijana Ronalda, prvog čoveka kojem je uspelo da u svakom od šest kola prve faze postigne makar po gol: Real Madrid - Borusija Dortmund3:2(2:1).

Već u 13. minutu, pogocima Borhe Majorala i Ronalda bilo je 2:0, ali je povreda Rafaela Varana i kratka klupa (zbog koje je Zidan morao da menja formaciju, pa je ušao Marko Asensio) poremetila branioca krune - četvrtim i petim golom protiv Reala, Pjer-Emerik Obamejang poravnao je na 2:2, sebi dodatno podigao cenu i naterao bele da zapnu svim silama kako ne bi ostvarili još jedan rezutlat suprotan očekivanjima navijača.

Spas, rezultatski nebitan, ali psihološki jako važan, stigao je posle akcije Tea Ernandeza i Lukasa Vaskeza u 81. minutu.

***********************************************************************

Žreb za osminu finala Lige šampiona biće održan u ponedeljak, u podne, a isključivo u ovoj fazi takmičenja važiće pravilo da klubovi iz iste grupe u prvoj fazi, kao i iste zemlje, ne mogu da se sastanu međusobno.

Od četvrtfinala neće više biti ograničenja u tom smislu.

"Nokaut" faza počinje 13. februara naredne godine i biće završena finalnom utakmicom zakazanom za 26. maj u Kijevu, na "Olimpijskom stadionu".

Prvi šešir:Mančester junajted, Pari Sen Žermen, Roma, Barselona, Mančester siti, Bešiktaš, Totenhem, Liverpul.

Drugi šešir:Bazel, Bajern Minhen, Čelsi, Juventus, Real Madrid, Šahtjor, Sevilja, Porto.

U Ligi Evrope:Atletiko Madrid, Seltik, CSKA Moskva, Sporting, Dortmund, Spartak, Napoli, Lajpcig.

Eliminisani:Benfika, Monako, Olimpijakos, Anderleht, Fajnord, Maribor, Karabag, APOEL.

Sinoć, u utorak, u nekim gradovima se slavilo, u nekim ne, a tako će biti i večeras kada UEFA arbitri budu dunuli u pištaljke i označili kraj grupne faze koju već nije prošlo nekoliko zvučnih imena -Atletiko Madrid je najzvučnije, svakako.

***********************************************************************

Počeli smo iznenađenjem u vidu Totenhema, završićemo iznenađenjem u vidu Bešiktaša - prvak Turske završio je grupnu fazu bez poraza, sa 16 osvojenih bodova, a četvrta pobeda uz dva remija ostvarena je u Lajpcigu -1:2(0:1). Domaćin je u tom duelu imao kakve-takve šanse da prođe dalje, ali samo uz pobedu Monaka na "Dragau", a tamo je bilo sve osim šansi da meč bude završen "dvojkom".

Uz dva crvena kartona i dva pogotka Vinsenta Abubakara: Porto - polufinalista Lige šampiona iz prošle sezone5:2(2:0)!

A, da! Umalo da zaboravimo: Napoli!

Svrgnutom lideru Serije A bila je potrebna pobeda u Roterdamu nad "stoprocentnim" Fajnordom, uz poraz Šahtjora u Harkovu u duelu sa Mančester sitijem, za prolazak u osminu finala Lige šampiona.

Ništa od toga se nije dogodilo...

Fajnord je u nadoknadi vremena stigao do prve i poslednje pobede ove sezone u Evropi, a Siti u nadoknadi vremena ublažio poraz od Šahtjora kojim je prekinuta serija od 19 pobeda ekipe koju predvodi Pep Gvardiola - dva puta po2:1za prelazak Napolija u Ligu Evrope s čime je veče pre toga morao da pomiri i Atletiko Madrid.

Koliko ovo takmičenje znači trenerima, najbolje se može videti iz ove foto-galerije.



Iz minuta u minut:

90+5 - KRAJ PRVE FAZE!

90+2 - Da samo vidite radost navijača Fajnorda zbog gola Sen Žuste za 2:1 u meču sa Napolijem! Prva pobeda slavnog kluba tek u 6. meču, ali slavi se itekako na "De Kajpu". U isto vreme, sa bele tačke, Aguero je smanjio na 2:1 u Harkovu.

90 - Neće biti nerešeno u Nemačkoj, Taliska za 1:2!

87 - Sa igračem manje Lajpcig stiže do izjednačenja! Strelac je Keita, budući fudbaler Liverpula...

86 - Spartak je imao šansu da prođe dalje, ali je prošao sa - za sada - sedam golova u mreži. Salah, 7:0. Ovo je bio rezultat i kada je Liverpul gostovao u Mariboru.

85 - U Roterdamu je isključen Vilena, u Lajpcigu Ilsander. Obojica su igrači domaćih ekipa.

81 - Podmlađeni Real je povratio prednost! Teo za Vaskeza, 3:2! Minut ranije, u istoj grupi, Totenhem je preko N'Kudua stigao do trećeg gola na "Vembliju".




76 - Mane, drugi gol! Sada je 6:0. Još dva i biće izjednačen deceniju star rekord u meču sa Bešiktašom...

50 - Kutinjo, het-trik! "Mađioničar" igra kao u transu...

49 - Sada je 2:2 u Madridu, a bilo je 2:0 u 13. minutu. Opet Obamejang, posle majstorije Kagave! Kakav potez Japanca... Inače, Obamejang je pet puta tresao mrežu Reala u Ligi šampiona, što je uspelo samo još Del Pjeru. Šest golova dao je Levandovski.




48 - Prvo poluvreme završeno je loše po Liverpul, jer je Moreno izgleda doživeo tešku povredu i zamenio ga je Milner, ali je drugo počelo spektakularnim golom Manea za 4:0. Volej, bam!

Uživajte...




Na poluvremenu stvari stoje ovako - Liverpul, Siti, Bešiktaš, Totenhem pobednici grupa, Sevilja, Šahtjor, Porto, Real Madrid "drugi šešir", Spartak, Napoli, Lajpcig, Dortmund u Ligi Evrope.

45 - Konseisao je napravio izmenu nakon što je Felipe isključen, Andre je morao da ustupi mesto Rejesu u 42, a tri minuta Brahimi je povisio na 3:0 u meču sa ostacima ekipe iz polufinala prošlog proleća. Debakl Monaka, generalno.

43 - Real je petljao na svojoj polovini, Šmelcer ukrao loptu na 35-40 metara od gola domaćih, centrirao u srce kaznenog prostora, a nespremnu odbranu prvaka Evrope rutinski je kaznio Obamejang za 2:1.




38 - Tri gola na tri stadiona u 33. minutu, pa dva crvena kartona pet minuta kasnije - na "Dragau" su se pokačili Felipe i Gezal, pa ih je švedski arbitar Eriksen poslao ranije na tuširanje. Jedan je završio sa Ligom šampiona, drugi će biti suspendovan pa će igrati u revanš meču osmine finala. Inače, Eriksen je preterao, igrači se jesu pokačili posle faula Felipea na sredini terena kojim je sprečio kontru Monaka, ali niko nikoga nije udario.

33 - Gore od goreg za Napoli - štoper Fajnorda, Jorgensen, glavom je izjednačio na 1:1 u istom minutu u kom je Šahtjor, preko Ismailija, stigao do drugog gola u meču sa "građanima" - 2:0. Siti je (imao?) niz od 19 trijumfa do odlaska na istok Evrope... P. S. U istom minutu pogodio je i Abubakar na "Dragau", za svoj drugi gol na meču.




26 - Napoli je poveo u Roterdamu u 2. minutu, ali je potom čuo loše vesti iz Harkova gde na stadionu Metalista igraju Šahtjor i Mančester siti. Divnim golom "desetke" narandžasto-crnih, Bernarda, tim iz Donjecka poveo je i anulirao vođstvo Napolitanaca. Bernardu je ovo bio deveti gol u sezoni, treći u Ligi šampiona.




21 - Kejn ne igra i to koristi Ljorente - 1:0 za Totenhem.

19 - Nije ni 20. minut, Liverpul - Spartak Moskva 3:0, ovog puta Firmino. Ovo bi moglo da se završi kao onda kada je gostovao Bešiktaš 2007. godine. Sećate li se rezultata?

15 - Kakva akcija navale Liverpula. Kada se ovako sruče na protivnika, pitanje je ko može da ih zaustavi. Mane, Firmino, Salah, Kutinjo - 2:0! Prelepo...




13 - Ronaldo se muči u Primeri, ali u Ligi šampiona ne staje - 9. gol za 2:0 u Madridu! Portugalac je postao prvi igrač od kad je uveden ovaj sistem takmičenja koji je postigao po gol u svakom od šest kola. Rekord po rekord postavlja CR7.

10 - Pljušte golovi! Vode Real, Maribor, Porto, Bešiktaš... Ne stižemo ni da popišemo strelce, a kamoli da opišemo svaki od golova. Ali, onaj u Madridu je lep, gde je strelac Majoral.

4 - Faul, penal, gol Kutinja. Ruski šampion u najgorem mogućem maniru otvorio je utakmicu na "Enfildu" i pao u zaostatak i pre 5. minuta. Džikija je srušio Firmina, kojem će biti upisana asistencija za to što je oboren u protivničkom šesnaestercu.

2 - Napoliju je stotinak sekundi bilo potrebno da dođe u vođstvo u Roterdamu, sada još da sačekaju dobre vesti iz Ukrajine gde im je neophodna pobeda Sitija. Žjelinski, 0:1.

Trenutni rezultati:

Završena je prva faza Lige šampiona!

Uskoro opširnije...

Fakti o žrebu:


Žreb za osminu finala Lige šampiona biće održan u ponedeljak, u podne, a isključivo u ovoj fazi takmičenja važiće pravilo da klubovi iz iste grupe u prvoj fazi, kao i iste zemlje, ne mogu da se sastanu međusobno.

Od četvrtfinala neće više biti ograničenja u tom smislu.

"Nokaut" faza počinje 13. februara naredne godine i biće završena finalnom utakmicom zakazanom za 26. maj u Kijevu, na "Olimpijskom stadionu".

Prvi šešir:Mančester junajted, Pari Sen Žermen, Roma, Barselona, Mančester siti, Bešiktaš, Totenhem, Liverpul.

Drugi šešir:Bazel, Bajern Minhen, Čelsi, Juventus, Real Madrid, Šahtjor, Sevilja, Porto.

U Ligi Evrope:Atletiko Madrid, Seltik, CSKA Moskva, Sporting, Dortmund, Spartak, Napoli, Lajpcig.

Eliminisani:Benfika, Monako, Olimpijakos, Anderleht, Fajnord, Maribor, Karabag, APOEL.

Sinoć, u utorak, u nekim gradovima se slavilo, u nekim ne, a tako će biti i večeras kada UEFA arbitri budu dunuli u pištaljke i označili kraj grupne faze koju već nije prošlo nekoliko zvučnih imena -Atletiko Madrid je najzvučnije, svakako.

Koliko ovo takmičenje znači trenerima, najbolje se može videti iz ove foto-galerije.


Iz minuta u minut:

90+5 - KRAJ PRVE FAZE!

90+2 - Da samo vidite radost navijača Fajnorda zbog gola Sen Žuste za 2:1 u meču sa Napolijem! Prva pobeda slavnog kluba tek u 6. meču, ali slavi se itekako na "De Kajpu". U isto vreme, sa bele tačke, Aguero je smanjio na 2:1 u Harkovu.

90 - Neće biti nerešeno u Nemačkoj, Taliska za 1:2!

87 - Sa igračem manje Lajpcig stiže do izjednačenja! Strelac je Keita, budući fudbaler Liverpula...

86 - Spartak je imao šansu da prođe dalje, ali je prošao sa - za sada - sedam golova u mreži. Salah, 7:0. Ovo je bio rezultat i kada je Liverpul gostovao u Mariboru.

85 - U Roterdamu je isključen Vilena, u Lajpcigu Ilsander. Obojica su igrači domaćih ekipa.

81 - Podmlađeni Real je povratio prednost! Teo za Vaskeza, 3:2! Minut ranije, u istoj grupi, Totenhem je preko N'Kudua stigao do trećeg gola na "Vembliju".




76 - Mane, drugi gol! Sada je 6:0. Još dva i biće izjednačen deceniju star rekord u meču sa Bešiktašom...

50 - Kutinjo, het-trik! "Mađioničar" igra kao u transu...

49 - Sada je 2:2 u Madridu, a bilo je 2:0 u 13. minutu. Opet Obamejang, posle majstorije Kagave! Kakav potez Japanca...Inače, Obamejang je pet puta tresao mrežu Reala u Ligi šampiona, što je uspelo samo još Del Pjeru. Šest golova dao je Levandovski.




48 - Prvo poluvreme završeno je loše po Liverpul, jer je Moreno izgleda doživeo tešku povredu i zamenio ga je Milner, ali je drugo počelo spektakularnim golom Manea za 4:0. Volej, bam!

Uživajte...




Na poluvremenu stvari stoje ovako -Liverpul, Siti, Bešiktaš, Totenhempobednici grupa,Sevilja, Šahtjor, Porto, Real Madrid"drugi šešir",Spartak, Napoli, Lajpcig, Dortmundu Ligi Evrope.

45 - Konseisao je napravio izmenu nakon što je Felipe isključen, Andre je morao da ustupi mesto Rejesu u 42, a tri minuta Brahimi je povisio na 3:0 u meču sa ostacima ekipe iz polufinala prošlog proleća. Debakl Monaka, generalno.

43 - Real je petljao na svojoj polovini, Šmelcer ukrao loptu na 35-40 metara od gola domaćih, centrirao u srce kaznenog prostora, a nespremnu odbranu prvaka Evrope rutinski je kaznio Obamejang za 2:1.




38 - Tri gola na tri stadiona u 33. minutu, pa dva crvena kartona pet minuta kasnije - na "Dragau" su se pokačili Felipe i Gezal, pa ih je švedski arbitar Eriksen poslao ranije na tuširanje. Jedan je završio sa Ligom šampiona, drugi će biti suspendovan pa će igrati u revanš meču osmine finala.Inače, Eriksen je preterao, igrači se jesu pokačili posle faula Felipea na sredini terena kojim je sprečio kontru Monaka, ali niko nikoga nije udario.

33 - Gore od goreg za Napoli - štoper Fajnorda, Jorgensen, glavom je izjednačio na 1:1 u istom minutu u kom je Šahtjor, preko Ismailija, stigao do drugog gola u meču sa "građanima" - 2:0. Siti je (imao?) niz od 19 trijumfa do odlaska na istok Evrope... P. S. U istom minutu pogodio je i Abubakar na "Dragau", za svoj drugi gol na meču.




26 - Napoli je poveo u Roterdamu u 2. minutu, ali je potom čuo loše vesti iz Harkova gde na stadionu Metalista igraju Šahtjor i Mančester siti. Divnim golom "desetke" narandžasto-crnih, Bernarda, tim iz Donjecka poveo je i anulirao vođstvo Napolitanaca. Bernardu je ovo bio deveti gol u sezoni, treći u Ligi šampiona.




21 - Kejn ne igra i to koristi Ljorente - 1:0 za Totenhem.

19 - Nije ni 20. minut, Liverpul - Spartak Moskva 3:0, ovog puta Firmino. Ovo bi moglo da se završi kao onda kada je gostovao Bešiktaš 2007. godine. Sećate li se rezultata?

15 - Kakva akcija navale Liverpula. Kada se ovako sruče na protivnika, pitanje je ko može da ih zaustavi. Mane, Firmino, Salah, Kutinjo - 2:0! Prelepo...




13 - Ronaldo se muči u Primeri, ali u Ligi šampiona ne staje - 9. gol za 2:0 u Madridu! Portugalac je postao prvi igrač od kad je uveden ovaj sistem takmičenja koji je postigao po gol u svakom od šest kola. Rekord po rekord postavlja CR7.

10 - Pljušte golovi! Vode Real, Maribor, Porto, Bešiktaš... Ne stižemo ni da popišemo strelce, a kamoli da opišemo svaki od golova. Ali, onaj u Madridu je lep, gde je strelac Majoral.

4 - Faul, penal, gol Kutinja. Ruski šampion u najgorem mogućem maniru otvorio je utakmicu na "Enfildu" i pao u zaostatak i pre 5. minuta. Džikija je srušio Firmina, kojem će biti upisana asistencija za to što je oboren u protivničkom šesnaestercu.

2 - Napoliju je stotinak sekundi bilo potrebno da dođe u vođstvo u Roterdamu, sada još da sačekaju dobre vesti iz Ukrajine gde im je neophodna pobeda Sitija. Žjelinski, 0:1.

Konačni rezultati 6. kola:

Foto: Jan Kruger/Getty Images/Guliver



sreda

Grupa E

Maribor - Sevilja1:1(1:0)
/Tavares 10 - Ganso 75/

Liverpul - Spartak Moskva7:0(3:0)
/Kutinjo pen 4, 15, 50, Firmino 19, Mane 48, 76, Salah 86/

Tabela: Liverpul 12, Sevilja 9, Spartak 6, Maribor 3.

Grupa F

Fajnord - Napoli2:1(1:1)
/Jorgensen 33, De Žusta 90+1 - Žjelinski 2/

Šahtjor - Mančester siti2:1(2:0)
/Bernard 26, Ismaili 33 - Aguero pen 90+2/

Tabela: Mančester siti 15, Šahtjor 12, Napoli 6, Fajnord 3.

Grupa G

Lajpcig - Bešiktaš1:2(0:1)
/Keita 87 - Negredo pen 10, Taliska 90/

Porto - Monako5:2(3:0)
/Abubakar 9, 33, Brahimi 45, Telješ 66, Soareš 88 - Glik pen 61, Falkao 78/

Tabela: Bešiktaš 14, Porto 10, Lajpcig 7, Monako 2.

Grupa H

Real Madrid - Borusija Dortmund3:2(2:1)
/Majoral 8, Ronaldo 13, Vaskez 81 - Obamejang 43, 49/

Totenhem - APOEL3:0(2:0)
/Ljorente 21, Son 38, N'Kudu 80/

Tabela: Totenhem 16, Real 13, Borusija 2, APOEL 2.



Svi rezultati, strelci i tabele posle utakmica 6. kola u grupama A, B, C i D.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC