Vlada daje 2,5 miliona KM za obnovu Banskog dvora

Počinje obnova zgrade Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci. Potrebno 10 miliona KM.

0
A- A A+
banjaluka, hram, banski dvor, palata predsjednika, gradska uprava, trg krajine Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

 Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da će početi realizacija projekta sanacije Kulturnog centra Banski dvor za šta je neophodno izdvojiti 10 miliona KM i da će Vlada Srpske za prvu fazu sancije izdvojiti 2,5 miliona KM. 

"To je ogroman projekat koji će biti realizovan u nekoliko faza. Počeće se sa sanacijom krova, fasade i svega onoga što bi trebalo postepeno da se radi u unutrašnjosti Kulturnog centra", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem i direktorom Banskog dvora Mladenom Matovićem. 


Ona je istakla da će Banski dvor biti orgoman resurs Banjaluke i Srpske, nakon što bude rekonstruisan.

Radojičić je ocijenio da su odlične vijesti za Banjaluku da će Banski dvor biti rekonstruisan.

"Već se dugo čeka da ovaj objekat bude rekonstruisan i stavljen u funkciju. Značajan dio ovog objekta nije u funkciji, a zahvaljujući iznosu sredstava koje je obećala Vlada Srpske biće urađena prva faza kojom je predviđena zamjena krova, fasade i stolarije, a zatim će se preći na unutrašnje radove", naglasio je Radojičić.

On je naveo da će Banski dvor, nakon sanacije, biti multifunkcionalan.

Matović je izrazio zadovoljstvo što Vlada Srpske i grad Banjaluka pokazuju opredjeljenje da Banski dvor počne da funkcioniše u punom kapacitetu.

"Potrebno je sanirati ovu zgradu da bi programske aktivnosti mogli da u potpunosti realizujemo. Banski dvbor će biti rekonstruisan u autentičnom obliku, jer je nacionalni spomenik kulture", kaže Matović.

Ostale vijesti