Američka vlada u finansijskoj blokadi!

Autor:

Američki potpredsednik Majk Pens danas je okrivio Demokrate za neuspeh Kongresa da spreči finansijsku blokadu vlade SAD.

0
A- A A+

Pens je informisan o blokadi tokom svog puta prema zemljama Bliskog istoka, prenosi AP.

"Naša admnistracija učiniće sve da pruži podršku hrabrim muškarcima i ženama u uniformi koji stoje na braniku slobode, ali oni od danas za to neće primati platu, zahvaljujući finansijskoj blokadi vlade koja je u potpunosti mogla da se izbegne", saopštio je Pens.

Bela kuća je saopštila da Pens, uprkos tome što je došlo do blokade, neće prekinuti posetu Egiptu, Jordanu i Izraelu, navodi AP.

Američka vlada ušla je nešto ranije u finansijsku blokadu nakon što protekle noći Demokrate i Republikanci nisu uspeli da reše spor oko imigracije i potrošnje.

Pošto oba doma američkog Kongresa do ponoći nisu postigla dogovor o usvajanju predloga za nastavak finansiranja federalne vlade u Vašingtonu, došlo je do finansijske blokade, prenose agencije.

Tramp krivi Demokrate zbog finansijske blokade vlade

Američki predsednik Donald Tramp je danas okrivio Demokrate zbog toga što je američka vlada došla u finansijsku blokadu. "Demokrate su daleko zabrinutije zbog ilegalnih migranata nego što ih brine naša velika vojska ili bezbednost na našim opasnim južnim granicama", napisao je na Tviteru Tramp, prenosi Rojters. "Oni su lako mogli da se dogovore, ali su odlučili da idu na politiku blokade", dodao je on.

Blokadom vlade se, međutim, neće obustaviti finansiranje svake agencije, programa i usluge koju finansira federalna vlada, dok će zaposleni u agencijama i ministarstvima koja se ne smatraju ključnim, prestati da rade sve dok Kongres ne bude u stanju da usvoji zakon o federalnom budžetu.

Pojava finansijske blokade je neuobičajena, ali se događala i u prošlosti.

Od 1981. bilo je 12 takvih slučajeva, a blokada je varirala po dužini trajanja. Najduže je trajala u vreme mandata Bila Klintona - 21 dan, od decembra 1995. do januara 1996.

Poslednji put se blokada dogodila 2013. za vreme predsednika Baraka Obame.

Ostale vijesti