Zašto austrijski slobodarci vole Srbe?

Autor:

„Stara ljubav zaborava nema: FPÖ i Srbija“, naslov je u "Salcburger nahrihtenu". Radi se o odnosu prije svega Hajnca-Kristijana Štrahea, predsjednika desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) i odskoro vicekancelara prema Srbima.

Tema je veoma aktuelna ovih dana nakon što su mediji digli prašinu zbog starog intervjua u kojem se Štrahe tobože zalaže za otcjepljenje Republike Srpske od BiH. Kako piše DW, ugledni austrijski mediji su Štraheove izjave prenijeli neprecizno i tendenciozno i to nije jedina neistina koju o njemu iznose ovih dana.

No tema ostaje, a Štrahe i FPÖ godinama zaista koketiraju sa Srbijom kao i glasačima srpskih korijena u Austriji.

"Zašto se Štrahe zalaže za Srbiju – a tim prije svega za srpske nacionaliste – najbolje pokazuje statistika. Oko 300.000 ljudi srpskih korijena živi u Austriji. Doseljavanje Srba je doživjelo vrhunac kasnih šezdesetih kada su desetine hiljada radnika migrirale u Austriju. Do danas mnogo Srba dolazi da radi ovdje", piše "Salcbuger nahrihten".

Glasovi velike srpske zajednice veoma su važni u Austriji koja broji 6,4 miliona birača. Štrahe se aktivno bavio Srbima još prije deset godina, protiveći se nezavisnosti Kosova u kampanji. Stalno je posjećivao srpske pravoslavne crkve u Beču, gradio kontakte sa zvaničnicima u Srbiji i Republici Srpskoj, čak na izbornim plakatima 2012. pozirao sa plavom brojanicom – većina u Austriji bi u tome vidjela tek narukvicu u boji stranke, ali Srbi su prepoznali signal.

"Mnogi Srbi osjećaju da su u Austriji pogrešno predstavljeni, kao zlikovci u konfliktima na Balkanu. Nisu bili zastupljeni u austrijskoj politici", objašnjava bečki novinar srpskog porijekla Žarko Radulović.

U tome je FPÖ prepoznao svoju šansu, kaže on za "Salcburger nahrihten".

List dalje objašnjava nešto što na prvi pogled izgleda kao paradoks: kako to da ideolozi FPÖ pecaju glasove Srba dok istovremeno kritikuju imigraciju u Austriji?

"Upravo u desničarskom taboru Srbija važi kao bastion protiv islama. Mnogi nacionalisti se još danas pozivaju na Kosovski boj", navodi se u tekstu.

Ugledni politikolog Vedran Džihić iz Austrijskog instituta za međunarodnu politiku kaže da nije izvjesno koliko je FPÖ uspješan u privlačenju glasača koji su porijeklom Srbi. Smatra da je „kosovski mit" današnju srpsku zajednicu u Austriji manje zanima – druga generacija Srba u Austriji je daleko heterogenija. I novinar Radulović vjeruje da FPÖ procentualno ne prolazi bolje među Srbima nego u ukupnom biračkom tijelu.

Njemački javni servis ARD je posvetio radijski prilog izjavi Štrahea oko koje se sada digla prašina. U intervjuu iz septembra on je rekao da Srbi i Hrvati u BiH treba da imaju pravo na samoopredjeljenje te da to može podrazumijevati i promjenu granica ka Srbiji ili Hrvatskoj.

"Već i ta opcija da bi moglo uspjeti novo povlačenje granica nosi rizik. Tu je opasnost da takve snage u samom regionu budu ohrabrene u tome da stalnim dovođenjem u pitanje poslijeratnog poretka vjeruju da mogu imati uspjeh", rekao je za ARD stručnjak za jugoistočnu Evropu Florijan Biber.

Ostale vijesti