Bora Čorba dobitnik "Velike nagrade Ive Andrića"

Autor:

U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas su uručene "Velike nagrade Ivo Andrić" ovogodišnjim laureatima - muzičaru i pjesniku Borisavu Bori Đorđeviću i kineskom piscu Ju Hua.

0
A- A A+

Đorđević je nagradu dobio za najbolje djelo objavljeno u Republici Srpskoj i Srbiji za 2017. godinu za knjigu poezije "Pusto ostrvo", a Hua za životno djelo za prošlu godinu za njegovo cjelokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegova tri romana kod izdavačke kuće "Geopolitika" u Beogradu.

Ovu odluku donio je žiri u sastavu predsjednik Jovan Delić i članovi - direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i književnik Muharem Bazdulj.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade Đorđeviću, žiri je naveo da je on na nivou rime u stanju da iznenadi rimujući nešto što prije njega niko nije, podsjećajući u tome na Duška Trifunovića.

"Đorđević, kao malo ko zna, da iskoristi tuđu sintagmu, tuđi naslov, frazu već skoro izlizanu i od nje napravi pjesmu koja će se od tada asocijativno vezati i za njega, ako ne i najprije za njega", ističe se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Ako umetnost staje na USB, propali smo!

Žiri je u obrazloženju naveo da je Ju Hua pisac kome se vjeruje i kada pravi neočekivane preokrete u vođenju sižea, kada vodi svog junaka od bogataša do siromaha, pa kada ga prepusti stihiji građanskog rata, i kada srećnog oca preobražava u nesrećnika koji gubi oboje djece i ženu, pa onda i jedinu vezu sa ovozemaljskim životom - jedino unuče, ostavivši ga samoga i starog sa jednim volom da se bori za goli život.

Andrićev institut je "Veliku nagradu Ivo Andrić" dodijelio u januara 2016. Matiji Bećkoviću za životni doprinos srpskoj književnosti, a Vladimiru Kecmanoviću za roman "Osama" za najbolji roman na srpskom jeziku i to su bili prvi dobitnici.

Prošle godine Dušan Kovačević dobio je nagradu za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti, a ruski pisac Zahar Prilepin za prozno djelo koje je imalo snažan uticaj na srpsku književnost.

Bora Čorba: Evo ko je dao ime Republici Srpskoj

Ostale vijesti