''23 glodara po stanovniku''

Autor:

Monitoring brojnosti glodara uoči proljećne deratizacije u Bijeljini pokazao je da na svakog stanovnika Semberije dođu 23 glodara, rekla je Srni savjetnik u preduzeću "Eko-zaštita" Bojana Petričević.

1
A- A A+
smeće đubre dunav reke zagađenje ekologija Foto: MONDO/Lana Stošić

  To je znatno bolje stanje nego prošle godine, ističe Petričevićeva, što pokazuje da su dvije sistemske deratizacije koje su urađene prošle jeseni dale vrlo dobar efekat.

"Detaljno urađenim monitoringom u februaru, kojim su pokrivene sve mjesne zajednice, na području Bijeljine determinisano je 914 napuštenih domaćinstava i 115 divljih deponija smeća, što su potencijalno pogodna mjesta za povećanje brojnosti glodara", navodi Petričevićeva.

Ona kaže da je podatak o 23 glodara po stanovniku Bijeljine njihova prosječna brojnost, a situacija je znatno bolja u urbanom jezgru, ali i znatno lošija u nekim ruralnim naseljima sa povećanim brojem napuštenih domaćinstava i divljih deponija smeća.

"Treba poboljšati higijenu stanovanja i zaštitu životne sredine, prvenstveno spriječiti stvaranje divljih deponija smeća", prenosi Petričevićeva neke od preporuka stručnjaka "Eko-zaštite" iz urađenog monitoringa.

U Bijeljini je u toku tenderska procedura za izbor izvođača proljećne deratizacije.

Tagovi:

Ostale vijesti