Zenica: Šarenim čarapama oboren Ginisov rekord

Autor:

Na manifestaciji "Šarane čarape", povodom Međunarodnog dana osoba s Daunovim sindromom, u Zenici je danas oboren Ginisov rekord u najvećem broju osoba s različitim parom čarapa s 1.589 učesnika.

Djeca iz čitave Bosne i Hercegovine, u areni "Husejin Smajlović", su učila o inkluziji osoba s Daunovim sindromom kroz sport, obrazovanje i kulturu.

Zlatan Dizdarević iz Udruženja "Kreativci" iz Zenice, koje je nosilac projekta, rekao je kako je danas oboren svjetski rekord, a naredni korak je njegova autentifikacija. Naglasio je da je cilj današnje manifestacije inkluzija i destagmatizacija marginalizovanih grupa.

"Cilj manifestacije je jačanje društvene inkluzije, položaja marginalizovanih grupa u društvu i njihovo što bolje inkorporiranje u društvo. Idemo jako, prema cijelom društvu, ka destigmatizaciji osoba koje su naizgled drugačije od nas. Danas je Internacionalni dan Daunovog sindroma, jer je na 21. prvom paru hromosoma trisomija. Dosadašnji rekord je bio 576 osoba, ali to nije bilo u kampanji za Daunov sindrom nego u borbi protiv raka dojke. Danas smo oborili taj rekord i vidjet ćemo da li će ga Ginis priznati. Mi smo zadovoljni, ovdje je danas tri ili četiri sata bila igra i djeca, ali i svi ostali su zadovoljni", rekao je Dizdarević.Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edvard Ferguson prisustovao je današnjoj manifestaciji i objavio broj osoba koje su nosile različit par čarapa na današnjoj manifestaciji.

"Ogromno mi je zadovoljstvo što sam ovdje danas na Međunarodnom danu osoba sa Down sindromom, i zajedno nas 1.589 je oborilo svjetski rekord za ljude sa šarenim čarapama i to je fantastično i vrlo sam sretan što sam ovdje u Zenici. Vrlo je bitno uključiti ljude s Daunovim  sindromom i drugim poteškoćama, i oni mogu ispuniti puni potencijal samo ako su uključeni u procese u društvu i ovo je vrlo bitna poruka današnjeg događaja", rekao je Ferguson.

Ja, sličan tebi, postojim!

Ostale vijesti