"Komercijalna televizija ima budućnost"

Autor:

Na radost gledalaca ATV-a nakon nekoliko godina dugogodišnja urednica Centralnih ATV vijesti Tatjana Trninić vratila se upravo tom dijelu posla - uređivanju Centralnih vijesti. Pročitajte intervju sa njom...

Kakav je izazov za vas, budući da su se zahtjevi TV gledalaca globalno promijenili?

Tako je, na nečiju radost možda na nečiju žalost vratila sam se uređivanju Centralnih ATV vijesti. Jedan period odmarala sam od Centralnih vijesti i bavila se ništa manje važnim sadržajima, ali kako ste i sami rekli vratila sam se ovom izazovu sa kojim sam se vrlo uspješno nosila i nosim se i sada. Zahtjevi gledalaca se mijenjaju, ali u skladu s tim mijenjamo se i mi kao medij. Sve je sada puno brže i niko više nema vremena da kao nekada čeka veče da čuje šta se desilo. Informacije putuju brže nego ikada i stoga informativna redakcija ATV-a nastoji da u Centralnoj informativnoj emisiji ponudi gledaocima zaokružen pogled na ono što su tokom dana već pročitali ili vidjeli uz, naravno, potpuno nove detalje.

Brojna novinarska imena u Banjaluci, pa i Republici Srpskoj potekla su iz informativne redakcije ATV-a. Mnoge od njih ste upravo vi uveli u svijet TV novinarstva, kao urednik, ali i kao urednik vijesti Informativnog programa ATV-a. Kako su se tada pravile vijesti i kakvi su bili „mladi“ novinari?

Radim na ATV-u 20 godina. Prošla sam sve formate emisija, radila priloge za vijesti, vodila žive emisije, pravila priloge za magazine, postala sam urednik vijesti jer sam prepoznata kao kvalitet i to sam opravdala. Mnogi su došli i prošli, ali ja sam ostala. Mnoga, sada velika novinarska imena, svoje prve tekstove pisali su pod mojim nadzorom i drago mi je da svi oni, na kojem god mediju danas da rade, to i dalje cijene i poštuju. Takođe i mnogo sam urednika koji su prošli kroz ATV uvela u posao uređivanja vijesti. I ja sam učila od dobrih urednika i novinara i učim i sada. Mladi novinari dolaze u redakciju uglavnom u ubjeđenju da sve znaju, i ja sam tako razmišljala, a poslije shvate da se svijet ne mijenja za jedan dan u jednom prilogu i jednom dnevniku. Mada ima i izuzetaka koji su tu da potvrde pravilo.

ATV je najavila nove projekte. Kakve emisije gledaoci mogu očekivati?

ATV sprema puno noviteta, a ono što gledaoci mogu da očekuju je kvalitet i jedan poptuno novi koncept u kojem će biti sadržaja za sve.

Da li ste razmišljali o pokretanju novog autorskog TV projekta na ATV-u?

Svaki dan je autorski projekat - ja tako doživljavam vijesti. Imam neke svoje ideje i planove za jedan format koji je drugačiji od svega viđenog ovdje. Šta da vam kažem osim "STAY TUNED" (smijeh).

Kakva je budućnost komercijalne televizije i kako najefektnije odgovoriti zahtjevima gledalaca?

Komercijalna televizija ima budućnost. Ali je jako važno da odlučimo - da li gledanost bira program ili program bira gledanost. Tu negdje leži odgovor na vaše pitanje.

Kako kao urednik Centralnih vijesti kako uspijevate izbalansirati da ne odstupite od osnovnih novinarskih načela, a da ponudite odgovore javnosti i uvažite očekivanja oglašivača od kojh živi komercijalni mediji?

Svima je valjda već odavno jasno da ne postoje nezavisni mediji. Ko to tvrdi, neiskren je prema samom sebi. Postoji samo drugačije pakovanje informacija. Neko u tom pakovanju odstupi od načela, a neko je u stanju da upakuje i ispoštuje sva načela i očekivanja.

Ostale vijesti