• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Titula je tu, ali ostavljamo Zvezdu bez Evrolige"

"ABA liga je i dalje u našim mislima", priznao je trener Zvezde posle osvajanja prvenstva Srbije. Setio se Alimpijevića, govorio o promašajima, momentima odluke u Podgorici, svojoj sudbini u klubu...

 Milenko-Topic-izjava-posle-osvajanja-titule Izvor: MN PRESS

Milenko Topić uspeo je da igračkoj tituli sa Zvezdom doda i večerašnju, koju je osvojio kao trener, a sa parketa hale "Aleksandar Nikolić" ispraćen je ovacijama.

Posle kratkog slavlja, ljubimac navijača crveno-belih seo je pred novinare vidno pomešanih emocija.

Topić je govorio veoma direktno. Priznao je da mu trijumf u Superligi veoma prija, ali da ne može da nadomesti i dalje prisutan bol zbog neuspeha u finalu ABA lige. Istakao je i da nastavak niza titula prvaka Srbije ne može da ublaži i dalje neprijatan osećaj zbog prekida kontinuiteta učešća crveno-belih u Evroligi.

Govorio je i o načinu na koji je sastavljan tim, promašajima, problemima i svojoj ulozi u budućnosti...

"Prvi utisci posle finala su sjajni. Posebno kad se zna na koji način smo osvojili i gde smo bili pre mesec i po dana. Čestitam svim ljudima u klubu, kao i treneru Alimpijeviću, on je do juče bio sa nama, deo je nas, mnogo je dao za Zvezdu i ovo je i njegov trofej. Čestitam svima koji vole i podržavaju Zvezdu i ovo je i njihov uspeh. Naravno, čestitke idu i momcima iz Železnika, koji su muški odigrali sezonu i finalnu seriju", rekao je Topić.

"Teško mi je bilo da ekipu posle polufinala 'vratim' na pravi kolosek, jer su mnoga razmišljanja išla ka tome da ćemo osvojiti lagano, bez naprezanja, ali nikad u životu ne može lako. Naravno, za to su zaslužni ovi momci koji su se borili i od srca im čestitam", dodao je on.

Upitan zašto je Zvezda igrala sve lošije dok je sezona odmicala, Topić je odgovorio otvoreno.

"Bilo je tu igrača poput Bjelice, koji je odigrao fenomenalno prvi deo sezone, pa ga u drugom nismo imali. Jednostavno, ritam utakmica je takav da 'melje'. Mi nismo tim poput CSKA, koji ima veliki roster i koji može da menja, odmara... Igrali smo paralelno dve lige, od kojih nam je ABA bila prioritet. Tu smo hteli iskorak, jer smo znali šta donosi. Nismo mogli da se štedimo u Evroligi, niti smo hteli. Imali smo sitne povrede, bilo je teško i takav je bio ritam da je forma dolazila i odlazila. Mislim da je to, uz umor, bio razlog".

Posle toga dogodila se i finalna serija ABA lige i poraz od Budućnosti, kojim se Zvezda preselila u Evrokup.

"Posle je i gubitak ABA lige otežao situaciju, jer smo tu bili psihički potpuno potonuli, zato što nismo ispunili primarni cilj i bilo je teško vratiti ekipu".

Topić je napravio poseban osvrt na treću utakmicu finala ABA lige, u kojoj je Džejms Feldin promašio trojku za pobedu, a Matijas Lesor uhvatio loptu i promašio i zicer.

"Opet bih se vratio na utakmicu u kojoj smo imali šut za tri poena, pa ofanzivni skok. Da smo taj šut pogodili, da smo se vratili u Beograd, da se igrala peta utakmica... Verovatno svega ovoga ne bi ni bilo i pričali bismo o uspešnoj sezoni, a ovde bi sedeo Alimpijević, a ne ja. To jedan šut, promašaj, izgubljena lopta u kritičnim trenucima. To je odlučivalo o uspešnoj ili neuspešnoj sezoni".



"Mnogo volim Zvezdu, tu sam da pomognem"

Kada nije bio igrač i trener, Milenko Topić pratio je Zvezdu iz partera. Kaže da će tako i ostati i da će biti u "Pioniru" bez obzira na svoju ulogu sledeće sezone. "Volim Zvezdu i biću uz Zvezdu uvek, na bilo koji način. Naravno, i kao podrška na tribini, kao svih ovih godina. Jednostavno, volim klub i ne znam dalju sudbinu posle svega ovoga. Treba analizirati zbog čega se sve to tako izdešavalo, pa ćemo videti. Tu sam, stojim na raspolaganju, mnogo volim Zvezdu i spreman sam za bilo koju ulogu u kojoj ću pomoći. Zaista neću da budem teret nikome, a posebno ne Crvenoj zvezdi. Tu sam i videćemo šta će se dalje dešavati".

Da li je trijumf u finalu Superlige "spasao" sezonu?

"Nismo se borili za titulu da bismo spasavali sezonu. Prosto, to je takmičenje u kojem učestvujemo, hteli smo da dođemo do kraja, a u prethodna dva takmičenja takođe smo bili u finalu, iako nismo uzeli ni Kup, ni ABA ligu. Hteli smo da dođemo do kraja, da osvojimo to. Ipak je ovo šampionat države i stvar prestiža. To nas je držalo do kraja i motivisalo".

"Sezona može da se tumači na mnogo načina. Da je ta jedna lopta ušla i da smo imali sreće u toj utakmici kao u prvoj protiv FMP-a (kad je Pot promašio polaganje za pobedu) i da je ta trojka (Feldinova protiv FMP-a) ušla i tada, kada je trebalo, bila bi skroz druga priča i drugi utisci. Ali, eto, to je život. Moramo se nositi sa tim".

S obzirom na to da je bio član stručnog štaba od početka sezone, najpre kao prvi pomoćnik, a potom kao prvi trener, Topić je bio upitan i koliko je bio zadovoljan sastavom.

"Sa moje strane gledišta, sigurno je bilo promašaja, ali tu mnogo diktira i novac kojim raspolažete. Nismo konkurentni nekim klubovima. Tražili smo druge igrače, a kad smo čuli njihove zahteve - tome nismo mogli da odgovorimo. To je tržište. Zvezda je motiv mnogim igračima, kao klub koji igra Evroligu, ali prioritet je novac i neki igrač će pre otići u Zelenu Goru nego ovde. To je tako. Zvezda može da privuče mlade igrače, kao Jankovića i Jovanovića, koji traže šansu. Oni se nažalost nisu prilagodili i očigledno je potreban duži vremenski period da se to dogodi. Zvezda je u skladu sa svojim standardima pravila tim i to je - što je. Slažem se da ima promašaja, ali to je za neku drugu priču".

Posčle 79. i poslednje utakmice ove sezone, Topić nema dilemu koji je najjači utisak sa kojim odlazi na odmor.

"ABA liga i dalje prevladava. Glavama smo svi tamo. Sve nas to zajedno muči i to ne možemo da prebolimo. Ostavili smo Zvezdu bez Evrolige. Ovo je delić radosti, onoga što smo uradili, ali taj osnovni cilj nije ispunjen".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC