UPUTSTVO ZA FUDBALERE: Smijete svi da se radujete!

Autor:

Da li svi fudbaleri smiju da proslavljaju gol u takozvanoj "piramidi radosti" van terena ili neko od njih mora da ostane u terenu dok se ostali raduju?

UPUTSTVO ZA FUDBALERE: Smijete svi da se radujete! Foto: MN Press

Kada je Kristijano Ronaldo postigao onaj fenomenalan gol iz slobodnog udarca protiv Španije u prvoj utakmici na Mundijalu u Rusiji, oku posmatrača nije promakao detalj da su svi fudbaleri Portugala skočili na svog "Boga" i radovali se van granica igrališta.

Svi osim jednog. Žoze Fonte je posmatrao svoje saigrače kako grle i ljube 33-godišnjeg Ronalda poslije gola koji je donio bod Portugalu (3:3) dok je on stajao u terenu.

Nije mu bilo drago? Ne, ne, daleko od toga. Rekao je čovjek da je "Portugal blagosloven što ima Ronalda".

Riječ je o tome da je Fonte bio obaviješten da bar jedan igrač mora da bude u terenu u slučaju proslave gola, kako protivnička ekipa ne bi krenula sa centra. Prema jednom tumačenju pravila, ako bi svi igrači jedne ekipe proslavljali gol van granica igrališta, protivnički tim mogao bi da krene sa centra u napad.

Na isti način je postupio i engleski reprezentativac Kiran Tripije kada je Hari Kejn u nadoknadi vremena protiv Tunisa postigao pobjedonosni gol za Englesku. I on je bio obaviješten da jedan igrač mora da bude u terenu.

Međutim, to NIJE TAČNO tumačenje pravila igre.

U pravlima igre, pod stavkom 8 jasno piše:

"Ekipa može da krene sa centra samo ako se SVI IGRAČI protivničkog tima nalaze na svojoj polovini terena".

Dakle, ako Srbija u petak da gol protiv Švajcarske, "orlovi" slobodno se radujte!

Tagovi:

Ostale vijesti