• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaterpolo klasik: Sudar dve škole

Autor mondo.rs

Srpski vaterpolisti spremni dočekuju sutrašnje četvrtfinale Evropskog prvenstva u Barseloni sa Mađarima (utorak, od 17 časova).

 Vaterpolo klasik: Sudar dve škole Izvor: MN Press/arhiva
Sa jednog od ranijih duela Srbija - Mađarska
Izvor: MN Press/arhiva

Srbija (nekada Jugoslavija) i Mađarska oduvek su se smatrale najvećim rivalima u vaterpolu.

Od kako se raspala bivša Jugoslavija, još dve zemlje su u vrhu evropskog i svetskog vaterpola - Hrvatska i Crna Gora, ali dueli Srbije i Mađarske nekako uvek imaju najveću draž. Takav će biti i onaj u utorak od 17 časova.

Od osamostaljenja, odnosno od 2006. godine, Srbija je daleko uspešnija od Mađarske. Srbija je imala niz velikih pobeda protiv Mađarske, dva puta u finalu Evropskih prvenstava u Beogradu i Budimpešti. Jedino četvrtfinale bilo je na SP u Rimu 2009. godine - 10:9 za Srbiju.

Na ovom Evropskom prvenstvu u Barseloni, u grupnoj fazi, Mađari nisu igrali u skladu sa svojim renomeom. Ali, to ne zavarava srpske reprezentativce, koji ih odlično poznaju i svesni su da je tim rivala podmlađen.

Osmorica naših igrača igralu ili su igrali u Mađarskoj. U  mađarskim klubovima igraju: Branislav Mitrović, Sava Ranđelović (OSC Budimpešta), Nikola Jakšić i Stefan Mitrović (Ferencvaroš), Andrija Prlainović, MIlan Aleksić i Viktor Rašović (Solnok). Miloš Ćuk je nekoliko sezona igrao u Mašarskoj, a pre dvadeset dana iz Solnoka je otišao u zagrebačku Mladost.

"Odlično se poznajemo. Mlad su tim, projektovan za nekoliko godina. Iskoristili smo pauzu da ostanemo u tenziji. Imamo ranije iskustva i verujem da će sve biti kako treba. Oni su raseterećeni, ali mi nismo toliki favoriti koliko oni tvrde. Vamoš i Zalanki su najveća opasnost. Levoruki šuteri uz golmana kakav je Viktor Nađi mogu da budu opasan rival. Uvek forsiraju šuteve tako da je ključ utakmice naša odbrana", kaže golman srpskog tima Branislav Mitrović.

Dve škole, dve filozofije vaterpola. Sa tom konstatacijom se slaže Milan Aleksić.

"Nema Varge, Hošnjanskog, Haraija, ali su jaki. Do sada su bili ispod nivoa ali to ne sme da nas zavara. Znamo dobro kakvi su to igrači. Sećam se Šangaja, gublili smo tri, četiri gola razlike i na kraju pobedili u polufinalu Svetskog prvenstva. To je pouka - boriti se i igrati do kraja bez obzira na rezultat. Znao odlično golmana, klupski smo drugovi. Zna i on nas, pa videćemo. Psihologija...".

Srpski vaterpolisti su na treningu odigrali nekoliko četvrtina sa Španijom.

"Dobro smo to uradili jer tri slobodna dana mogu da budu opasnost. Nema iznenađenja u igri. Ako budemo na našem nivou, sa našim ritmom, rečju ako bude 'naš vaterpolo' bliži smo polufinalu. Vamšo i Zalanki preuzimaju odgovornost na sebe, ali uvek neko može da iskoči iz sistema. Kada im krene imaju neverovatne poteze. U sastavu nema nekoliko iskusnih igrača ali to ne znači da se predaju. U četrvfinalu niko ne igra da izgubi. Nemamo nikakav pritisak sa strane, najveći je onaj koji dajemo sebi", kaže Stefan Mitrović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC