Biće vode u Česmi

U banjalučkom naselju Česma počela izgradnja vodovoda koji će riješiti snabdjevanje vodom za 40-ak domaćinstava, uskoro i radovi na rezervoaru za treću i četvrtu visinsku zonu.

Biće vode u Česmi Foto: MONDO/Goran Arbutina

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić posjetio je danas naselje Česma gdje je počela izgradnja novog vodovoda za dio mještana koji su imali problema sa snabdjevanjem vodom.

Iako se radi o manjem vodovodu, on će biti od velikog značaja za 40-ak domaćinstava koja su zbog dotrajalog vodovoda i lošeg pritiska imali velikih problema.

"Danas imamo početak radova na dvije lokaciji, ovdje u Česmi i u Šargovcu i potpisaćemo sa EBRD-om pismo namjere i obezbijediti sredstva za finansiranje više vodovodnih projekata na prostoru grada. Ovdje se radi „Česma 2“ vodovod u dužini od 850 metara. Radi se o zamjeni  sistema javnih česmi za normalno snabdjevanje, prikapčanje s jedne linije na drugu kako bi se obezbijedilo pouzdano snabdjevanje vodom , što je dosad bilo problematično.  Na javnom tenderu je izabran „Hidrosplet“ koji je dobio posao vrijednosti oko 79.000 KM i očekujem da će se jedan dio Česme, odnosno ovo područje riješi, a ostaje da se iduće godine nastavi još na istoj liniji“, rekao je Radojičić.

Vodovod Foto: MONDO/Goran Arbutina

On je najavio da će se u Česmi nastaviti sa radovima kako bi i i mještani u višim zonama konačno dobili vodu.

Ulica Petra Velikog gotova do kraja mjeseca

Radojičić se tokom posjete Česmi osvrnuo i na problem sa radovima na glavnoj saobraćajnici u ovom naselju, ulici Petra Velikog, koji nisu završeni u predviđenom roku.


"Nažalost izvođač je probio rok. Od dobre priče da rješavamo centralnu saobraćajnicu u Česmi zbog probijanja roka dobijamo kontraefekat. Nadam se da će u avgustu to konačno biti završeno. Bilo je problema i na trasi, dijelom zbog građana, ima još uvijek nekih koji ne dozvoljavaju pristup, dijelom sa nivelacijom i sa izgrađenim objektima koji nisu ranije uplanjeni, ali očekujem da tokom ovog mjeseca konačno završimo ulicu i da građani Česme dobiju značajno olakšanje u saobraćaju, uključujući trotoar za pješake, kompletnu modernu saobraćajnicu“, rekao je Radojičić.

  "U Česmi je dugogodišnji problem s vodom, Česma 3 i 4 takođe ulazi u ovu godinu. Radićemo veliki rezervoar koji će se odnositi prije svega na vodovod Česma 4, ali u stvari i na cijeli taj podsistem. Ove godine planiramo da završimo taj rezervoar, posao vrijedan 500.000 KM, očekujemo ubrzo raspisivanje tendera kako bismo sljedeće godine mogli razvoditi sekundarnu mrežu. Česma je na više lokacija imala problema sa snabdjevanjem vodom, sa više visinskih zona u ovoj i idućoj godini će u najvećoj mjeri riješiti problem snabdjevanja vodom", istakao je Radojičić.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević zadovoljan je jer se rješava jedan od osnovnih problema ovog banjalučkog naselja.

"Jedan od najvećih problema u našem naselju je već godinama vodosnabdjevanje. Ova 2018.. godina je krenula u dobrom pravcu, rješavamo ovaj prsten, ali i svakako bitnija je stvar rješavanje onog visinskog dijela Česme gdje ne postoji nikakva vodovodna mreža i napokon ćemopočeti izgradnju tog bazena, a sve što se započne će se i završiti", rekao je Maličević.

Mještanin Česme Mišo Pekić zadovoljan je što će postojeći vodovod radovima koji su danas započeti biti zamijenjen, jer će omogućiti i priključenje nekoliko domaćinstava koji nisu bili na gradskoj vodovodnoj mreži.

"Ovo će nam puno značiti. Ja trenutno imam prirodnu vodu i bunar i mnogo će mi značiti da se konačno priključim na gradski vodovod", rekao je Pekić.

Tagovi:

Ostale vijesti

Mondo izdvojeno