• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Odobrite vize tzv. Kosovu ili će biti katastrofa"

Autor mondo.ba

"Pozivamo Ministarstvo inostranih poslova na čelu sa gospodinom Igorom Crnatkom da, shodno svojim ovlaštenjima, odobri izdavanje viza selekciji tzv. Kosova i spriječi katastrofu koja prijeti KS BiH", saopštio je Savez.

Nakon nedoumica koje su se javile u javnosti povodom neizdavanja viza "reprezentaciji Kosova" za dolazak u Bosnu i Hercegovinu i nastup na Evropskom prvenstvu U-16 B-divizije (kadeti), koje počinje danas u Sarajevu u organizaciji Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, KS BiH se oglasio saopštenjem za javnost.

FIBA prijeti sankcijama BiH zbog tzv. Kosova?

Kako navode iz kuće bh. košarke, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH je na sjednici 2. novembra 2017. godine zaključio da uputi prijavu za organizaciju U-16 prvenstva mlađih kategorija za muškarce.

''Shodno našoj kandidaturi, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je KSBiH dodijelila organizaciju U-16 Evropskog prvenstva 2018. za kadete. U maju ove godine potpisan je ugovor sa FIBA u vezi održavanja U-16 prvenstva u Sarajevu.

Košarkaški savez BiH je obavio neophodne mjere kako bi reprezentacija Kosova na vrijeme dobila vize za ulazak u našu državu. Iz Ambasade BiH u Makedoniji dobili smo obavještenje da su vize pripremljene i da očekuju saglasnost ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka kako bi ih izdali reprezentaciji Kosova'', saopšteno je iz KS BiH.

Potpredsjednik KS BiH Sejo Bukva izjavio je za "Fenu" da su vize spremne u Skoplju i samo se čeka da ministar Igor Crnadak da saglasnost nakon što je KS BiH po njegovim uputsvima poslao potvrdu da u potpunosti stoji iza takmičenja i organizacije EP-a.

"Očekujemo svaki čas da Kosovo dobije saglasnost za vize, a ambasada u Skoplju je spremna da ih odmah izda. Apelujem na ministra Crnatka da pomogne toj djeci da dođu u Sarajevo i ne uskrati im dječački san da učestvuju na Evropskom prvenstvu", rekao je Bukva.

FIBA je 8. avgusta 2018. u pismu upućenom KSBiH i Ministarstvu inostranih poslova BiH upozorila da su iz Košarkaškog saveza Kosova dobili obavještenje da im je Ambasada BiH u Skoplju odbila izdati vize i da zbog toga ne mogu doputovati u Sarajevo, navode iz Saveza.

''FIBA je u pismu navela da je organizator dužan osigurati izdavanje viza i da će, u slučaju da to ne bude učinjeno, FIBA sankcionisati organizatora, uključujući finansijske kazne. Upozoravamo javnost da bi neizdavanje viza selekciji Kosova moglo nanijeti nesagledivu štetu Košarkaškom savezu BiH, ne samo zbog mogućih sankcija, nego i buduće saradnje sa FIBA koja je u prošlosti imala mnogo razumijevanja za KS BiH te nam pružala vrijednu podršku.

Crnadak: KS BiH kasno poslao dopis za Kosovo

Pozivamo zato Ministarstvo inostranih poslova na čelu sa gospodinom Crnatkom da, shodno svojim ovlaštenjima, odobri izdavanje viza selekciji Kosova dolazak u BiH i spriječi katastrofu koja prijeti KSBiH.

Predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš danas je potpisao dopis u kojem potvrđuje odluku Upravnog odbora da stoji iza organizacije Evropskog prvenstva U-16 B-divizije u Sarajevu, a ista je proslijeđena Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ministru Crnatku'', navode iz KSBiH u saopštenju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC