• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je Mark Valijente zavoleo Partizan i Beograd

Autor mondo.rs

Španac se brzo prilagodio na život u Beogradu, za koji kaže da je veliki grad i da ga voli. Zahvalan je ljudima iz Partizana na dobrom prijemu. Mark nam je pričao o srpskom fudbalu, Đukiću, Mirkoviću, Barsi, Španiji…

 Zašto je Mark Valijente zavoleo Partizan i Beograd Izvor: MN PRESS

Mark Valijente prvi je Španac u istoriji Fudbalskog kluba Partizan.

Barsin đak, momak koji je svojevremeno bio i kapiten Lionelu Mesiju "La Masiji", iznosi za srpske medije utiske posle nekoliko meseci života u Beogradu i rada u srpskom fudbalu.

Tridesetjednogodišnji štoper potvrđuje da se brzo navikao na život u Srbiji, a da mu je u tome mnogo pomogao Partizan.

Kriza u Barseloni?

"Kriza? Hm, ja na to gledam iz drugog ugla. Kad sam igrao u Primeri, bio sam član malog tima, a razlika između nas i Barse i ostalih sa vrha je bila ogromna. Pre pet ili šest godina niko nije hteo da dolazi na stadione u Španiji, jer su i Barsa i Real dobijali utakmice po 5:0. U međuvremenu se razlika između velikih i malih smanjila, što je dobro za ligu, samim tim ni rezultati nisu kao ranije".

"Tačno je. Nekad vam je potrebno dosta vremena kad dođete u novu sredinu, međutim, ja sam se od prvog dana osećao kao da sam kod kuće, među svojima. Hoću da zahvalim saigračima, stručnom štabu i ljudima u klubu na tom toplom prijemu".

Posle samo nekoliko meseci zavoleo je Beograd.

"Bio sam sa porodicom na Kalemegdanu i na Adi, sviđaju mi se te dve lokacije, a osim njih, bilo gde da krenem, bukvalno na svakom ćošku su izvanredni restorani, hrana se dopada mojoj porodici i meni, a pošto dolazimo iz Barselone, znamo šta je svetski grad. Beograd je baš takav. Volimo ga."

Zanimljivo je bilo čuti i Markovo mišljenje o srpskom fudbalu. Pre dolaska u Humsku znao je samo za Partizan i Crvenu zvezdu, sada je bolje upoznat.

 "Nisam ništa očekivao, jer, ruku na srce, nisam ni pratio ligu pre dolaska, osim što sam znao za dva najpopularnija kluba i njihove rezultate u Evropi. U međuvremenu samo se uverio da je takmičenje zanimljivo, a opšte je poznato da su Srbi dobri fudbaleri, tehnički dominantni, da su pravi takmičari".

Vladimira Stojković znao je iz Izraela, gde su zajedno nastupali za Makabi iz Haife. Posle nekoliko meseci u Partizanu upoznao je ekipu i sa svima gradi dobre odnose.

"Želim da pričam sa svima. Dobro to izgleda, jer želim da budem u dobrim odnosima sa svima. Dosta vremena provodimo zajedno i izgradili smo dobre odnose".

Izvor: MN PRESS

Partizan je u zaostatku za Crvenom zvezdom, ali Valijente smatra da je još rano pričati o krajnjem plasmanu.

"Rano je pričati kako će se odvijati sezona, ali zasad možemo da budemo delimično zadovoljni. Naročito posle derbija, jer nam je utakmica protiv Crvene zvezde pokazala da se krećemo u pravo smeru. Posle nje smo ušli u seriju dobrih igara i zadovoljavajućih rezultata. Više verujemo u sebe nego ranije. Ključna reč je samopouzdanje proisteklo posle te utakmice. Sad, samo da nastavimo ovako kako smo igrali pre pauze".

Španija?

"U Rusiji je bio haos, jer je savez smenio selektora dva dana pre prve utakmice. Nemoguće je u takvim okolnostima napasti titulu. Luda situacija skroz. A onda je došao novi selektor i vidi se na osnovu rezultata da je Luis Enrike pogodak".

 Na pitanje da li Partizan može da smanji razliku do zimske pauze, Valijente je odgovorio: "Trudićemo se da pobeđujemo naše utakmice. Nadam se da Zvezda ne može da dobije baš sve mečeve. Biće dobro ako smanjimo razliku do zime ili na proleće, pre plej-ofa. Ne možemo da utičemo na druge utakmice, niti možemo stalno da igramo protiv Zvezde (smeje se), ali možemo da se borimo".

O svojim izdanjima ne želi da priča, već to prepušta drugima.

"Ne volim da pričam o sebi, radije bih to prepustio drugim. Na meni je da pokažem sposobnosti i kvalitete. Na osnovu iskustva, tačno znam šta moram da radim kako bih unapredio igru".

Ali, ne libi se da uputi pohvale na račun kolege iz zadnje linije - Svetozara Markovića.

"Odlično dete. Najpre kao osoba, potom i kao igrač. Spreman je da uči, sluša sve što mu se priča i imaće odličnu karijeru".

Krajem septembra doživeo je i čuveni "večiti derbi".

"Nisam očekivao tako napetu, 'vruću', utakmicu. Svi samo o njoj pričaju. A što se tiče meča, zaslužili smo bolji rezultat, da pobedimo. A nismo mogli. Biće još derbija, pa ćemo pokušati. Osetio sam već protiv Bešiktaša kakvu podršku navijači daju ovom timu, tako da me nije iznenadila atmosfera protiv Zvezde. Lepa je..."

Za njegov dolazak u Partizan zaslužan je Miroslav Đukić. Ipak, sa bivšim trenerom Partizana nije dugo sarađivao, jer je u međuvremenu umesto Đukića došao Zoran Mirković.

"Rekoh vam - samopouzdanje. Mogu samo lepe stvari da kažem o Miroslavu Đukiću, on je razlog zbog kojeg sam došao u Partizan i uvek ću mu biti zahvalan na šansi da igram za veliki klub, međutim, u fudbalu se dešavaju stvari koje ne možete da predvidite. Nekad je ekipi potreba promena i nju je doneo sadašnji trener, što se vidi i po pristupu igri i po rezultatima".

Sa Đukićem je ostao u kontaktu…

"Da, da, u kontaktu smo. Izvanredan čovek, sjajan odnos smo imali. Ma, veliki čovek", rekao je Mark Valijente.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC