Široki o Mladosti: Velić se hvatao za međunožje

Autor:

"Golman Velić se hvatao za međunožje i 'pozdravljao' na taj način publiku na sjevernoj tribini.To su samo neki od 'ponosnih' činova fudbalera Mladosti", istakli su iz Sišokog u obraćanju javnosti povodom jučerašnjeg duela na "Pecari".

0
A- A A+
Široki Brijeg, Mladost Foto: FENA/Denis Leko

O utakmici 16. kola Premijer lige BiH između Širokog Brijega i Mladosti DK, koja je završena rezultatom 1:1, priča se više o incidentima nego o rezultatu.

Klub iz Doboja kod Kaknja se oglasio saopštenjem, nakon čega je stiglo i obraćanje hercegovačkog kluba.

"Široki Brijeg organizovao je prvenstvenu utakmicu 16. kola Premijer lige BiH Široki Brijeg – Mladost (1:1) po propozicijama takmičenja, doček i ispraćaj gostujuće ekipe bio je fer i korektan, potvrđeno je (i) u izvještajima službenih osoba, a na gostoprimstvu su nam se zahvalili i sami gosti. Međutim, nekom 'naknadnom pameću' iz redova Mladosti su tu zahvalnost za gostoprimstvo u Širokom Brijegu pretvorili u saopštenje za javnost u kojem, eto, ističu na Pecari iskazanu nedoživljenu i ničim zasluženu mržnju, ugroženost pa čak i pozive na ubistvo.

Naravno da NK Široki Brijeg najoštrije osuđuje sve oblike nečega što nema veze sa sportom i čemu nije mjesto na fudbalskim stadionima pa i najmanji oblik verbalnih i fizičkih ispada, kakvih je bilo u završnici utakmice od isprovociranih, ali opet, uprkos tome, neodgovornih pojedinaca u vidu ubacivanja nekoliko plastičnih predmeta u teren te u jednom trenutku pogrdnih povika na nacionalnoj osnovi.

Međutim, ogorčeni smo načinom do koje je mjere sve to frizirano, preuveličano i medijski plasirano u saopštenju Mladosti, a potom i u dijelu medija orkestrirano, koji su to jedva dočekali i sve prikazali kao 'masovne pozive na ubistvo'. Koji su to i kakvi sve bili povici mržnje iz Mladosti ne citiraju, pravdajući se time da ih, kao, zbog 'degutantnosti po život u BiH u 21. vijekju ne mogu ponoviti'.

Navodne povike mržnje ipak su 'nakitili' najgorom mogućom kvalifikacijom 'pozivanja čak i na ubijanje drugog i drukčijeg', usput 'perući ruke' kako su ponosni što ni na kakav način nisu odgovorili na uvrede i psovke koje ničim nisu zaslužili'. Prava je istina, međutim, da odavno na Pecari nije gostovala nesportskija ekipa koja se toliko izležavala po travnjaku i toliko provocirala publiku.

Između ostalog, Marković se u nadoknadi nakon prekršaja bacio na travnjak kao gromom pogođen, da bi ga okrznula ga prazna plastična boca po kopački, s kojom je malo kasnije 'zdrav i živ' pretrčao cijeli teren i bacio pred delegata te provocirao klupu Širokog Brijega, za što je i dobio javnu opomenu. Golman Velić se hvatao za međunožje i 'pozdravljao' na taj način publiku na sjevernoj tribini.

To su samo neki od 'ponosnih' činova fudbalera Mladosti, da ne govorimo o uzvraćenim psovkama s terena prema tribinama i nesportskom masovnom izležavanju i previjanju kojim su ukrali barem desetak minuta. Međutim, neki kao da žele vidjeti samo posljedice, a ne i uzroke, odnosno prave krivce.

Pecara i Široki Brijeg čine im se pritom idealnim mjesto za plasiranje najprljavijih podvala za širenjem mržnje prema našem klubu i gradu, iako, ako ćemo već uspoređivati, ono što se dogodilo u nedjelju navečer na Pecari, samo je 'mlaka kamilica' naspram onoga što smo mi svih ovih godina doživjeli na pojedinim stadionima u BiH", navodi se u saopštenju NK Široki Brijeg.

Ostale vijesti