Vučić oštro posle sastanka: Nema dijaloga dok...

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, posle dijaloga sa Prištinom, da će se dijalog nastaviti kad Priština povuče svoje protvpravne odluke.

0
A- A A+
vučić, sns 10 godina Foto: Tanjug/Filip Krainčanić


"Ovde se niko od nas neće pojaviti dok oni ne povuku protivpravne odluke", rekao je Vučić za RTS.

Upozorio je i na nameru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.

"Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova - to se neće dogoditi",poručio je Vučić.

On je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili, a takođe je upozorio da Evropljani nameravaju da izbace Srbiju energetske mreže za sever Kosova.

"Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom. Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno CEFTA sporazumu povećali porez za robu iz Srbije. Niko se nije iz Evrope naročito uzbudio, osim saopštenja Mogerini", rekao je on.

"Ono što se sutra dešava je treća stvar - Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a ona dve mešovite kompanije na severu koje bi bile prenosnik do albanskog operatera.

Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori", rekao je Vučić.

Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente, upozorava Vučić i dodaje da će ta odluka biti u ponedeljak.

"Čak i kada ih donesu, upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima i tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, žalićemo se svuda i i kada donesu odluku, takvu protivpravnu, mi je nećemo primenjivati" naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da ako hoće da prave takvu vrstu energetskog haosa da će onda imati odgvor Srbije, jer nećemo dati da gaze ni naš narod ni našu zemlju, kako su to zamislili.

Kako je rekao, protiv nas su se izjasnili Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija ...Za nas su Španija, Slovačka, BiH.

"Borimo se koliko možemo, ali šanse su male", rekao je on.

On se osvrnuo i na dešavanja oko Interpola i naveo da to što rade kako bi drugu, tzv. albansku državu na Balkanu ubacili u Interpol "to pas sa maslom ne bi pojeo" i dodao da se čak nude i kupuju karte za bisnis klase i posebni ležajevi kako bi se putovalo i stiglo na glasanje.

Naveo je da je o tome svemu govorio večeras i Mogerini i da je potpuno jasno da mi uvek želimo da se dijalog nastavi, ali da će se nastavti kada Priština povuče svoje protivpravne odluke u pravom smislu te reči.

Uvek smo spremni da razgovaramo o svemu, budućnosti, kompromisima ali ne i sa nekim ko će da vas vara svakoga dana, ponovio je i naznačio da je to sve rekao i pred Mogerini i pred predstavnicima Prištine.

On je rekao i da je Cefta potpisan još u vreme Koštunica i Tadić 2007. 2008. godine, a da Priština posle 10 godina krši sporazum.

"Šta onda očekujete od nas. Šta očekujete da se dogovaramo dalje" rekao je Vučić.

A ŠTA KAŽE EU...

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je večeras posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu da EU očekuje posvećenost dijalogu i pozvala dve strane da se uzdrže od akcija koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije.

Visoka predstavnica Federika Mogerini održala je danas sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

"Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da brzo pokažu posvećenost dijalogu imajući u vidu direktne vezu između sveobuhvatne normalizacije njihovog odnosa i konkretnih izgleda za njihove aspiracije u EU", navodi se u saopštenju EEAS posle sastanka.

Mogerini je, kako se kaže, u razgovorima sa dvojicom predsednika istakla neophodnost da Kosovo i Srbija osiguraju okruženje pogodno za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije.

Oni su razgovarali o neophodnim koracima za napredak i odlučili da će ostati u konstantnom kontaktu u narednim danima kako bi procenili rezultate današnjeg sastanka, dodaje se u saopštenju EEAS.

Ostale vijesti