Beč zabranio ustaške simbole

Autor:

Austrijska vlada usvojila je danas izmenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, koja sada obuhvata i ustaška obeležja. Kazna će, ako to usvoji parlament, biti 10.000 evra.

0
A- A A+
ustaše Foto: Screesnhot/Youtube/Rommano Archives

Pored terorističke organizacije Islamske države i Al Kaide, Vlada je u zakon o zabrani simbola unela obeležja još nekih ekstremističkih organizacija, pre svega islamskih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti sa osnovnim vrednostima Austrije i društvenog pluraliteta, navedeno je u objašnjenju za izmene zakona.

U izmenama zakona, koje treba idućeg meseca da budu usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanskog bratstva, kurdskih Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog dela Hisbolaha, ali i ustaška obeležja.

Suđenje za Blajburg: "Nisam ustaša, bio sam pijan"

Zabranom ustaških simbola Austrija želi pre svega da deluje protiv veličanja fašizma koja se redovno odvija na komemoraciji u Blajburgu, gde se svake godine okupljaju desničarskih ekstremisti koji su do sada, bez ikakve kazne, koristili simbole "krvave prošlosti NDH".

Zakon predviđa da se simboli sa spiska, a dodaje se da se zabranjuju i obeležja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i uopšte grupacija koje je EU ocenila kao terorističke, ne smeju pokazivati, nositi ili širiti.

Zakon treba da stupi na snagu 1. marta iduće godine, a kazna za nepoštovanje biće do 10.000 evra, što je daleko više nego za širenje i korišćenje nacističkih simbola za šta je najviša kazna 4.000 evra.

Zbog "hitlerovskog" podizanja desne ruke i uzvika "Za dom spremni" austrijske vlasti su proletos uhapsile šest Hrvata u Blajburgu, gde oni tradicionalno obeležavaju dan sećanja na od partizana pobijene zatvorenike, nacističke kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu. Krajem maja austrijsko pravosuđe pooštrilo je postupke oko okupljanja na Blajburgu, a sad će to biti još rigoroznije.

Tagovi:

Ostale vijesti