Džaferović: ''Samo zastava BiH''

Autor:

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je da je danas u Predsjedništvu BiH protokol napravio ambijent za sastanak sa delegacijom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ koji je propisan zakonima i pravilnicima

0
A- A A+
zastava BiH Foto: Samir Cacan, MONDO

  DŽaferović je naglasio da "tamo gdje sjede članovi Predsjedništva BiH mogu biti samo zastave BiH" i da nije saglasan sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom da zastava Srpske treba da bude u institucijama BiH.

DŽaferović je rekao na konferenciji za novinare da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti ne može imati uticaja na NATO put BiH.

On je rekao da je na sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom ohrabren podrškom SAD koje su opredijeljene za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta BiH i njenog ukupnog napretka.

Caferović je ocijenio kao jako bitno djelovanje na relaciji Vašington-Brisel kada je riječ o odnosu međunarodne zajednice prema BiH, dodavši da su danas dobili uvjeravanja da se ta politika nastavlja i da vjeruje da će biti ojačana sredinom ovog mjeseca kada u BiH dolazi zamjenik državnog sekretara SAD.

Dodik napustio sastanak jer nije bilo zastave RS


Komentarišući podršku SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske kandidatima SNSD-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, DŽaferović je rekao da vlast na nivou BiH treba biti formirana na bazi široke programske koalicije u kojoj će biti sve političke stranke pobjednice na proteklim izborima.

Prema njegovim riječima, SNSD nije moguće zaobići u formiranju vlasti na nivou BiH, a HDZ na nivou Federacije BiH, a SDA želi da učestvuje u vlasti u Republici Srpskoj.

DŽaferović je povodom hapšenja osumnjičenog za ratni zločin Ramiza Drekovića rekao "da se ne može oteti utisku da je politika u procesuiranju ratnih zločina pod snažnim političkim pritiskom, čiji akteri imaju za cilj da uvedu etnički balans".

Ostale vijesti