Meša: Kada sam vidio Modrića, zaljubio sam se

Autor:

Proslavljeni bh. fudbaler je kao skaut Sošoa gledao Luku Modrića u dresu Zrinjskog. Odmah se "zaljubio u njega" i preporučio ga Francuzima, ali...

Meša: Kada sam vidio Modrića, zaljubio sam se Foto: Samir Cacan/MONDO ...

Luka Modrić je na putu do Real Madrida i Zlatne lopte sezonu proveo i u Zrinjskom.

Prije 15 godina, tačnije u sezoni 2003/04. Modrić je kao pozajmljeni igrač zagrebačkog Dinama, tek punoljetan dječkić, stigao u Mostar. Malo ko mogao je zamisliti da će deceniju i po kasnije taj isti Modrić u rukama držati trofej namijenjen najboljem svjetskom fudbaleru.

Upravo u Zrinjskom ga je primijetio Mehmed Baždarević, tada skaut Sošoa.

"Tada sam radio na regrutovanju igrača za Sošo, a u ovom klubu smo uvijek imali bogatu tradiciju saradnje sa igračima sa prostora bivše Jugoslavije. Rečeno mi je da idem vidjeti jednog defanzivca mostarskog Zrinjskog... Teren je bio loš, na tribinama je bilo možda 400 ljudi i tog dana sam primijetio Luku Modrića. Imao je 18 godina i bio je još krhkiji nego sada, ali je bio umjetnik! Kada sam vidio šta je u stanju u raditi na tako lošem terenu...", izjavio je Baždarević u razgovoru za "Le Parisien".

Luka Modrić Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

"Mogao je osjetiti fudbal, igrao je sa takvom lakoćom i fluidnošću, imao je nevjerovatnu sposobnost izbacivanja svojih protivnika iz igre. Tog dana sam zaista bio impresioniran. Vratio sam se još jednom, ponovo ga gledao kako igra i ponovo sam bio zadivljen. Zaljubio sam se u njega".

Baždarević je potom obavijestio čelnike kluba o svom otkriću, ali Modrićev transfer u Sošo nikada nije realizovan.

"Luka je već bio prestar da ga dovedemo u naš omladinski pogon. Stupili smo u kontakt, ali njegov tadašnji klub je tražio pet miliona evra za transfer. Bilo je to previše za klub poput Sošoa. Ipak, mi smo ga primijetili prije svih ostalih", ističe je Baždarević.

MONDO se prisjetio sezone 2003/04. kada je dres mostarskog Zrinjskog nosio Luka Modrić, najbolji fudbaler svijeta u 2018. godini.

Ostale vijesti