• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako želite otkaz, radite kao Murinjo!

Autor mondo.rs

"Bio sam u Bornmutu, vidio sam čovjeka koji ne želi da bude tu", rekao je Sunes. Kao menadžer, ne bi trebalo da odlazite u hotel svaki dan, jer tako šaljete pogrešnu poruku", dodao je Rednap.

Grem Sunes (65) i Džejmi Rednap (45), legende engleskog Liverpula, nisu imale zbog čega da štede Žozea Murinja u komentaru fudbalske vijesti dana u Evropi.

To što je Portugalac dobio otkaz poslije neuspjeha sa Mančester junajtedom, najvećim rivalom sa kojim su se kao "redsi" susretali u karijerama, vjerovatno je samo dodatno motivisalo "prekog" Škota i čovjeka koji je baš u njegovo vrijeme na "Enfildu" debitovao u crvenom dresu.

Sunes, dio legendarne genacije fudbalera Liverpula koja tri puta osvajala Kup šampiona (1978, 1981, 1984), podsjetio je na komentar koji je dao u nedjelju uveče, odmah po porazu Junajteda od 3:1 i koji je, ispostavilo se dva dana kasnije, bio posljednji Murinjov meč na klupi "đavola".

"Mislim da je on mogao da pretpostavi šta slijedi. Ni ja nisam iznenađen. Poslije svog novca koji je potrošio i načina na koji su igrači nastupali u posljednje vrijeme, rekao sam to i u nedjelju, ne vidim svjetlo na kraju tunela za njih...", rekao je Sunes, koji kao menadžer Liverpula u periodu od 1991. do 1994. nije imao ni približno uspjeha kao u igračkim danima, od 1978. do 1984.

Film o navijačima Liverpula sa Balkana.
Izvor: MONDO



Njegov povratak u Liverpul, poslije nekoliko trofeja na klupi Glazgov Rendžersa, posljednjeg kluba za koji je nastupao kao fudbaler, poklopio se sa usponom najvećeg rivala pod vođstvom Sunesovog zemljaka, Aleksa Fergusona.

FA kup iz 1991. ostao je jedini trofej koji je Sunes unio u prostorije kluba do rastanka tri godine kasnije, pa je na svojevrstan način kao dio rane faze nezapamćenje Junajtedove dominacije, mogao jasno da prepozna razlike između onoga što je Ferguson ostavio 2013. i onoga što je klub postao praktično već od sljedeće sezone...

"IZGLEDAO JE KAO DA NE ŽELI DA JE TU"

Zašto samo Murinjo?

Nisu samo legende Liverpula komentarisale Murinjov treći otkaz u Engleskoj, već i velikani Mančester junajteda. Jedan od najvećih kog je Ferguson imao u početku, kada je i sam bio na rubu otkaza, bio je Brajan Mekler, i danas vjerni navijač, redovan na tribinama.

"On nije jedini koji bi trebalo da ode", bilo je sve što je strijelac 88 golova na 355 utakmica za "đavole" od 1987. do 1998. imao da kaže na ovu temu.

Murinjo je trebalo da zaustavi eroziju oko temelja koje je postavio Ferguson, ali se i ta procjena ispostavila kao pogrešna, pa su se klub i menadžer razišli u neprijatnoj atmosferi na polovini treće zajedničke sezone.

Sunes tvrdi da je to na Murinjovom licu moglo jasno da se prepozna...

"Bio sam u Bornmutu prije nekoliko sedmica. Vlasnik sam sezonske ulaznice tamo. Moje mjesto je deset redova iza klupe i mogao sam da vidim čovjeka koji nije želio da bude tu, u tom trenutku", slikovit je bio Sunes, koji je u karijeri nastupao za Totenhem, Midlsbro, Liverpul, Sampdoriju i Rendžers.

Jedan od klinaca sa akademije, koji je debitovao u prvom timu kod Sunesa početkom prve od tri decenije bez titule na "Enfildu", jeste i sadašnji TV komentator, Džejmi Rednap.

"AKO ŽELITE OTKAZ, URADITE SVE KAO ON"



On je od 1991. do 2002. nosio crveni dres, postigao 41 gol, izborio status reprezentativca Engleske, nosio kapitensku traku jedno vrijeme, ali je osvojio samo jedan Liga kup i UEFA superkup. Sin poznatog fudbalskog menadžera, Harija Rednapa, bio je te nesreće da 2001. doživi tešku povredu koljena i preskoči kompletnu sezonu u kojoj je osvojen Kup UEFA, pa od evropskih trofeja ima "samo" pomenuti Superkup.

I on je, samo na terenu, mogao jasno da osjeti snagu Junajteda iz Fergusonove ere, potpisane sa 13 titula prvaka i još dvije šampiona Evrope. U tom periodu, Liverpul sa Rednapom, Robijem Faulerom, Stivom Mekmanamanom, Stenom Kolimorom i ostalima najčešće je bio drugi na tabeli.

"NIJE SMIO DA OSTANE U HOTELU"



Ipak, Rednap je dao prednost Murinjovom karakteru, kao izvoru brojnih sukoba sa kojima je živio svakodnevno - gdje god da je radio.

"Ako ste razmišljali o tome da odete u neki klub i uradite sve na pogrešan način da bi vas otpustili, vjerovatno biste radili isto što i on", rekao je Rednap, jedan od popularnijih "pundita" na Ostrvu.

Murinjo je u Mančesteru dvije i po godine živio u istom hotelu, u kom je odsjeo prilikom potpisivanja ugovora. Suprugu i djecu je ostavio u Londonu, u koji je odlazio kada bi imao slobodnog vremena, a potom se vraćao u apartman koji je dnevno plaćao 819 funti.

"On je sve vrijeme bio u hotelu... Kao menadžer, ne bi trebalo da odlazite u hotel svaki dan, jer tako šaljete pogrešnu poruku", dodao je.

Boravak u hotelu, na kraju, koštao ga je 765.765 funti.

To, naravno, ne bi bio problem da je Junajted igrao dobar fudbal i bilježio bolje rezultate.

"Stil igre je bio pogrešan, navijači Junajteda žele da njihov tim igra dopadljivo. Na sve to, sukobi i sa igračima i sa bordom. Bilo je neizbježno još od utakmice as Brajtonom, sve je bilo loše", zaključio je Rednap.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Ferguson je, kao uticajan u MU, doveo Mojesa da se uči poslu, a ovaj je sahranio klub za narednih 10 godina

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC