Promocija romana Stefana Janjića u Banskom dvoru

Autor:

U Crvenom salonu Banskog dvora večeras će se održati promocija romana "Ništa se nije desilo" Stefana Janjića, sa početkom u 19 časova.

0
A- A A+
Banski dvor Foto: MONDO/Željko Svitlica

Publici će knjigu, pored autora predstaviti Goran Dakić, recenzent, Boris Maksimović, izdavač, kao i Borislav Vukojević, asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

U iznajmljenom stanu student medicine pronalazi spise i novinski materijal prethodnog stanara, novinara Nikole Nenadovića. Ubrzo otkriva da je Nenadović falsifikovao tekstove u ratnoj rubrici „Crni odjeciˮ, koju je uređivao u sklopu fiktivnih „Beogradskih novinaˮ. Imena bošnjačkih žrtava pretvarao je u srpska i u toj malenoj, protetičkoj intervenciji ogledala se cjelokupna Nenadovićeva životna laž. Edin je postajao Milan, Azra je postajala Milica, svaki čovjek je ionako moguća žrtva, baš kao što je svaki čovjek, sjetimo li se znamenitog Rusa, mogući ubica. Roman „Ništa se nije desiloˮ, kako je već primijećeno, priča policentričnu, a maestralno uvezanu priču o nivoima zločina u ratu, o odnosu dokumenta i fikcije u istoriji, o jednoj porodici koja preživljava lične i opšte tranzicije, o djetinjstvu devedesetih i mladosti u međuvremenima...

Ostale vijesti