Orbanovu partiju "izbacili" iz EPP

Autor:

Evropska narodna partija (EPP), grupacija populističkih partija u Evropskom parlamentu, suspendovala je danas članstvo vladajuće mađarske partije Fides, saopštio je šef EPP u Evropskom parlamentu, Manfred Veber.

1
A- A A+

orban, čak noris Foto: Screenshot/Youtube/euronews (magyarul)

Posle celodnevne rasprave, odlučeno je da Fides više ne može da predlaže kandidate za funkcije u EPP, niti će ubuduće prisustvovati sastancima te grupacije.

"Rasprava je bila veoma teška, ali je poruka veoma jasna. Bili smo jedinstveni u stavu da je suspenzija Fidesa neophodna", rekao je Veber, dodavši da je Orban prisustvovao sastanku, prenosi AP.

Posebna komisija, ne čijem je čelu bivši predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, zadužena je da prati budući razvoj situacije u Fidesu.

Orban: Šta hoće Soroševa imperija u Evropi

Do izglasavanja suspenzije Fidesa došlo je posle sukoba Orbana sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, takođe članom EPP, oko migracione politike.

Istovremeno u EU i Evropskom parlamentu već više godina postoji i zabrinutost zbog poštovanja vladavine prava u Mađarskoj, koju predvode premijer Viktor Orban i njegova stranka.

Orban: Recite NE briselskoj birokratiji

Šef kabineta premijera Mađarske Đerđeli Gulijaš rekao je danas ranije da će Fides odmah istupiti iz EPP-a ukoliko ta politička grupa odluči da suspenduje članstvo stranke.

Ostale vijesti