• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj publike - ključni problem u razvoju kulture

Autor mondo.ba

Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Gradom Banjaluka, Fondacijom Banjaluka 2024 i Muzejom savremene umjetnosti RS organizovalo je danas u prostorijama Muzeja savremene umjetnosti okrugli sto posvećen razvoju publike.

 Razvoj publike - ključni problem u razvoju kulture Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Učesnici su bili predstavnici institucija kulture, akademija umjetnosti i nevladinog sektora, a ovo je prvi od tri okrugla stola o razvoju publike, u skladu sa republičkom i gradskom Strategijom razvoja kulture.

Vanja Kopanja iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske uoči okruglog stola rekla je novinarima da se ovi razgovori organizuju u skladu sa Strategijom razvoja kulture RS.

"Tu smo kao primarni cilj naveli razvoj publike i on je okosnica ovih okruglih stolova. Danas ćemo zajedno sa svim učesnicima pokušati da vidimo koji su najveći problemi i izazovi kod razvoja publike, tj. da postavimo osnovu za nove strateške dokumente za rad tih institucija, a sve u skladu sa Strategijom razvoja kulture Republike Srpske i Strategijom razvoja kulture Grada Banjaluka", navela je Kopanja.

Direktor fondacije "Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024" Marko Bilbija kaže da je razvoj publike jedan od ključnih problema u razvoju kulture, ne samo na lokalnom, već i na republičkom nivou.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO



"Današnja tema je u skladu sa Strategijama razvoja kulture RS i Grada Banjaluka, kao i aplikacijom Grada Banjaluka za Evropsku prestonicu kulture. U sinergiji rada svih tih timova i u skladu sa svim tim dokumentima, organizujemo ove otvorene razgovore kao jedan početak otvorene komunikacije na temu ključnih problema koji se tiču kulture, u šta smo uključili javne ustanove kulture, kao i nezavisni sektor.

Prvo ćemo pokušati da utvrdimo koji su ključni probemi kod razvoja publike, kao i da utvrdimo neke smjernice, ne samo u izradi strateških dokumenata, nego i ka radu pojedinih institucija i organizacija, kako bi i one u svom djelovanju pokušale da primjene savremeniji pristup, u smislu planiranja kulture i strategije, tj. kako bi se svi ti kulturni akteri povezali i uspostavili saradnju", rekao je Bilbija.

On je naveo i da su, osim razvoja publike, ključni problemi u razvoju kulture - saradnja, komunikacija, međunarodna saradnja i projektna razmišljanja.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković izrazila je zadovoljstvo što je Muzej savremene umjetnosti RS domaćin ovakvom jednom događaju.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO



"Ova tri temetska okrugla stola imaju za cilj da pozovu sve institucije kulture da zajedno razgovaraju, planiraju i pronađu najbolje načine kako da 2024. godinu, godinu Evropske prestonice kulture osmislimo na najbolji način. Vjerujem da će ovakva vrsta komunikacije zaista pomoći da se institucije kulture uključe u tu vrstu planiranja, kao i da se aktivnije uključe u razne vrste saradnje. Mislim da su planiranje i načini animiranja publike veoma važni", rekla je Vujković.

Nakon današnjih otvorenih razgovora, biće održana još dva okrugla stola na temu - Digitalni alati i Međunarodna saradnja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop