• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za budućnost školskog sporta Srpske

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Školski sport se mora unaprijediti zbog dobrobiti djece i same budućnosti Republike Srpske, zajednički je zaključak okruglog stola održanog u Banjaluci u organizaciji udruženja "Misli dobro".

 Misli dobro: Unaprjeđenje školskog sporta u RS Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Udruženje "Misli dobro" organizovalo je u ponedjeljak okrugli sto na temu" Školski sport, mogućnosti unapređenja, perspektive" na kojem su najprije prezentovane dosadašnje aktivnosti pilot projekta uvođenja poligonske nastave u Banjaluci, s tendencijom primjene na cijelu Republiku Srpsku.

U "živoj raspravi" su potom učestvovali i ministarka porodice, omladine i sporta u Vladi RS Sonja Davidović i njen pomoćnik Dragan Jaćimović, kao i profesori fizičkog vaspitanja Aleksandar Mićić, Radenko Dobraš i Velibor Vidović, koji je i koordinator malih olimpijskih igara za regiju Banjaluka, te Goran Malić, nekadašnji rukometaš Borca, Dušan Ilić iz Republičkog pedagoškog zavoda, kao i Dejan Travar, koordinator za sport i omladinu u Gradskoj upravi.

Zajednički zaključak svih učesnika bio je da postojeće stanje sigurno ne doprinosi razvoju vrhunskog sporta, a sve više se kod djece školskog uzrasta pojavljaje gojaznost i potpuna nezainteresovanost za sportske i uopšte fizičke aktivnosti, što bi u krajnjoj liniji, moglo da dovede do potpunog uništenja jedne "izrazito sportske nacije".

Takođe, predloženo je niz mjera na koji način bi se mogao unaprijediti školski sport s ciljem uključivanja svih relevantnih faktora, od klubova, preko lokalnih zajednica i na koncu samog Ministarstva, koje bi trebalo da pod svojom ingerencijom formira neko tijelo zaduženo za ovaj segment.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Takođe, ministarka je u neformalnom razgovoru priznala da će školski sport sigurno biti važna stavka i u Nacrtu novog zakona o sportu u Republici Srpskoj, koji bi trebao na ljeto da uđe u javnu raspravu.

"Temeljno se radi na novom zakonu i vjerujem da će njegov nacrt biti gotov do juna, kada bi ušao u javnu raspravu", rekla je ministarka Davidović, a njen pomoćnik Jaćimović se na cijelu raspravu nadovezao:
"Svi želimo zdravu naciju i zdravu Republiku Srpsku. Mi se ponosimo sa Malim olimpijskim igrama, za koje Ministarstvo izdvaja više od 200.000 KM, kao i sa Ljetnjom školom sporta. U narednom periodu, izdvojićemo 60.000 KM za sportske rekvizite u školama. Danas smo imali dobre prijedloge i vjerujem da će školski sport biti postavljen na viši nivo. Ne da bi djeca postala vrhunski sportisti, već prvenstveno dobri ljudi jer ne možemo svi da budemo najbolji. Ali kad imamo zdravu naciju, onda možemo biti svi zadovoljni", rekao je Jaćimović i dodao:

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara


"U nacrtu novog zakona imaćemo sigurno i savjet za školski sport. Polako slažemo te stvari, potrebno je vremena i finansija da stvorimo uslove da djeca koja žele mogu da se bave sportom".
Bojan Božić iz udruženja "Misli dobro" pojasnio je probleme o kojima se raspravljalo na okruglom stolu u Banjaluci.


"Školski sport RS predstavlja bitnu polugu sportskog sistema. Mi smo to prepoznali i željeli smo da na okruglom stolu okupimo sve relevantne faktore i detektujemo sve probleme školskog sporta. Imamo u tome podršku ministarstva, koje želi da unaprijedi sistem. Naravno u saradnji i sa Fakultetom za fizičko vaspitanje u Banjaluci željeli smo da prepoznamo probleme i ponudimo određena rješenja", rekao je Božić i pojasnio:
"Moramo da unaprijedimo sistem i način finansiranja, kao i kontrolu rada školskog sporta i izvođenja nastave fizičkog vaspitanja. Takođe posebno ćemo obratiti pažnju na saradnju klubova, saveza i škola. To su u najkraćim crtama problemi, ali najvažnije je da postoji volja da se ti problemi riješe i unaprijedi školski sport. Sigurno će najprije doći masovnost iz koje će se izroditi kvalitet, a iz njega i vrhunski rezultati", dodao je Božić i podvukao da će zaključci sa današnje diskusije biti poslani nadležnim ministarstvima - porodice, omladine i sporta, zdravlja i prosvjete i kulture.

"Mi u udruženju ne možemo da riješimo, ali možemo da detektujemo probleme i onda zatražimo od nadležnih institucija da to učine", zaključio je Božić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC