Njemačka postaje samostalan igrač

Autor:

Njemačka je preuzela ulogu političkog mosta između SAD i Rusije, demonstrirajući otvoreno sopstveni interes, što decenijama nije bio slučaj, dok je Ukrajina, koja je za to imala sve uslove, potonula u ponor sopstvenih loših odluka.

1
A- A A+
merkel Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Geopolitički portali, među kojima i "Moderna diplomatija", podsjećaju da je u toku niz susreta na relaciji Berlin-Moskva i Vašington-Berlin.

Dok SAD pritiskaju Njemačku zbog "Sjevernog toka dva" i saradnje sa Rusima, što je jedna od tema sastanaka američkog državnog sekretara Majka Pompea sa njemačkim zvaničnicima, politički sekretar njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Jens Pletner u Moskvi razgovara o njemačko-ruskoj saradnji.

Njemačka odavno nije pokazivala toliku diplomatsku samostalnost u odnosu na Vašington kao sada, smatraju politički analitičari.

Berlin je svjestan da je ekonomski i diplomatski predvodnik EU, nakon odlaska Britanaca i unutrašnjih problema sa kojima je suočen francuski predsjednik Emanuel Makron.

Zato Njemačka daje do znanja Vašingtonu da neće prihvatiti nikakve ucjene niti se prodružiti sankcijama koje SAD pokreću protiv Irana, zemlje u kojoj Nijemci imaju jasan ekonomski interes.

Tako je Berlin počeo da koristi "rusku kartu" i da jasno pokazuje zapadnim saveznicima da za njega postoji i "istočni interes", prije svega privredni.

Na taj način, Njemačka pruža ruku ruskim partnerima, koji odavno pozivaju Berlin i EU da počnu da slijede sopstvene, a ne američke interese.

Najveći gubitnik je Ukrajina. To je zemlja koja je prirodno, zbog mnogostruke bliskosti sa Rusijom, trebalo da bude most koji će povezivati zapadne interese sa ruskim.

Ali, prevrat na Majdanu i oružani sukobi na istoku zemlje, te odlazak Krima nakon referenduma, potpuno su eliminisali Ukrajinu iz ove priče.

To se desilo i na ekonomskom palnu, pa Ukrajina sada postaje "gasni višak", čak i za zapadne mentore. Nakon "Sjevernog toka dva", ona je gasno, a tim i političko slijepo crijevo u regionu i Evropi.

Berlin igra svoju političku igru, u kojoj, nakon dugo vremena, nije ničiji kurir, već predstavnik sopstvenih i interesa EU.

Tagovi:

Ostale vijesti