Slovenija će promovisati proširenje EU

Slovenija tokom predsjedavanja promovisati, između ostalog, nastavak procesa proširenja EU na balkanske zemlje, kaže ministar spoljnih poslova Slovenije, Miro Cerar.

0
A- A A+
eu, evropska unija, evropa, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Ministri spoljnih poslova NJemačke Hajko Mas, Portugalije Augušto Santos Silva i Slovenije Miro Cerar konstatovali su danas na sastanku u Berlinu da njihove zemlje, koje će predsjedavati Savjetu EU od 2020. do 2021. godine, imaju slične poglede u vezi sa prioritetima Unije, a naglasak je bio na procesu proširenja na balkanske zemalje i politiku susjedstva.

Cerar je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će Slovenija tokom predsjedavanja promovisati, između ostalog, nastavak procesa proširenja EU na balkanske zemlje.

On je dodao da je važno da NJemačka, Portugal i Slovenija postavljaju zajedničke vrijednosti EU u prvi plan, među kojima su vladavina prava i socijalna i sigurna Evropa, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Prema njegovim riječima, jačanje dijaloga sa građanima i između država članica EU, takođe, će biti važan zadatak.

Cerar je pozvao građane da učestvuju na izborima za Evropski parlament. "EU pripada građanima i oni će biti oni koji će narednih dana odlučivati o njenoj budućnosti", dodao je on.

Ostale vijesti