Nagradna igra: Pošalji fiskalne račune, dobij stan

Autor:

Ministarstvo finansija Republike Srpske odlučilo je da organizuje nagradnu igru kako bi podstaklo izdavanje fiskalnih računa i smanjenje obima sive ekonomije, a vrijednost nagradnog fonda biće 800.000 KM, a glavne nagrade biti stanovi.

3
A- A A+
fiskalni račun, Poreska uprava Foto: Mondo/Željko Svitlica

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vodović rekla je novinarima poslije današnje sjednice Vlade Srpske, na kojoj je razmatrana Informacija o potrebi i kriterijumima organizovanja nagradne igre u cilju suzbijanja sive ekonomije, da će nagradna igra početi 1. jula, a izvlačenje dobitnika biće u septembru.

"U nagradnoj igri moći će učestvovati svi punoljetni građani BiH koji pošalju deset fiskalnih računa izdatih u Srpskoj", naglasila je Vidovićeva.

Ona je istakla da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koji je usvojen na sjednici Vlade, definisano da budu smanjene novčane kazne poreskim obveznicima koji ne izdaju fiskalne račune i produžen rok za njihovu uplatu.

"Kazna za pravna lica umjesto ranije predloženih 10.000 do 20.000 KM sada je 8.000 do 16.000, a za preduzetnike umjesto 5.000 do 10.000 predložena je kazna od 4.000 do 8.000. Rok za uplatu kazne produžen je sa 48 na 72 časa i ukoliko u tom periodu bude plaćena objekat neće biti zatvoren", rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je Vlada usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim je definisano da će svim privrednicima prilikom ulaganja u opremu i postrojenja biti umanjena poreska osnova za obračun poreza na dobit za iznos koji su uložili.

Ostale vijesti