• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blagajnik opljačkao Sakramento Kingse, ovako je PAO!

Autor mondo.rs

Džefri Dejvid, koji je imao platu od 30.000 dolara u Sakramento Kingsima, smatrao je da zaslužuje više, ali je napravio dve ključne greške i zbog toga će morati na robiju.

Džefri Dejvid, bivši blagajnik NBA timova Sakramento Kings i Majami Hit, osuđen je na sedam godina robije nakon što je pred sudom u Kaliforniji dokazano da je tokom 2015. "skinuo" 13,4 miliona dolara sa računa Kingsa, pišu američki mediji.

Dejvid je u Sakramentu radio za mesečnu platu od 30.000 dolara i godišnji bonus, ali je procenio da to nije dovoljno, pa je pregovore o sponzorstvu sa dve američke kompanije iskoristio da bespravno prisvoji sumu za koju je verovao da neće izazvati pažnju ni svojih šefova, ni poreskih radnika.

Možda bi to i bio slučaj da na putu ka ostvarenju cilja nije napravio dve ključne greške, pa je protiv njega podignuta optužnica za prevaru, krađu identiteta i zlouptrebu položaja za pribavljanje materijalne koristi. Svestan pozicije u kojoj se nalazi, Dejvid je priznao krivicu i potom, uz pomoć jakog advokatskog tima, uspeo da "pogodi" kaznu znatno blažu od propisane (22 godine).

DAO OTKAZ, OTIŠAO NA FLORIDU, ALI...

"Sacramento Bee" je u izveštaju sa suđenja naveo da je Dejvid osnovao preduzeće "Sacramento Sports Partners LLC", koje je u paralelnim pregovorima sa kompanijama "Golden 1" i "Kaiser" predstavljao kao nadležnu, pa je čak od potencijalnih partnera zainteresovanih za kupovinu imena dvorane u kojoj Kingsi igraju utakmice tražio i određene avansne uplate.

Moguće da bi mu ova obmana prošla da u međuvremenu, ohrabren sumama na računu fantomske firme, nije počeo sa kupovinom luksuznih vila u letovalištima kraj Tihog okeana, koje sa platom od 360.000 dolara godišnje i "masnim" bonusom, ipak, ne bi mogao da poseduje.

Ipak, sama istraga pokrenuta je iz sasvim drugačijeg razloga. Kada je dao otkaz u Kingsima i preseio se na Floridu kako bi preuzeo brigu o finansijama Majami Hita, na Dejvidov stari računar u kancelariji nastavila su da stižu obaveštenja o uplatama na račun fantomske firme.

Jedan od njegovih revnosnih dojučerašnjih asistenata je primetio čudna obaveštenja i prijavio slučaj, koji je četiri godine kasnije završen presudom o koju su preneli vodeći mediji u Sjedinjenim Državama i šire.

"PROFIT DECI ZA ŠKOLU, SVE BIH VRATIO"

"Sac Bee" navodi da se Dejvid branio tvrdeći da je samo "pozajmio" novac od Kingsa, kako bi finansirao ulazak na tržište nekretnina i da je imao nameru da ovom NBA timu "refundira" kompletnu sumu istog dana kada bi je zaradio na kupovini i prodaji kalifornijskih hacijendi.

"Nameravao sam, zapravo, da zadržim deo profita kako bih finansirao odlazak dece na koledž i moju penziju", rekao je Dejvid pred sudijom Džadom Vilijamom Šubom i, nazivajući prisvojenih 13,4 miliona dolara "glanvicom", dodao:

"Nisam nameravao da prisvojim 'glavnicu', već samo da porodici ostavim zaradu. 'Glavnicu' bih svakako vratio Kingsima".

Istraga je utvrdila da većinski vlasnik Kingsa, Viver Renadiv, kao i njegov bord manjinskih vlasnika (i naročito finansijska služba) u prvi mah nisu prepoznali prevaru, jer se radilo o dugoročnim multimilionskim ugovorima, koji se po pravilu realizuju kvartalno, semestralno ili anualno. Upravo tako ih je i Dejvid predstavio nadređenima, dok je na drugoj strani insistirao na avansnim uplatama.

"GOSPODINE DEJVID, NISTE ČOVEK OD POVERENJA..."

Međutim, da bi dvostruka igra bila moguća, Dejvidu je bila potreban još jedan lažan identitet, koji će predstavljati sponzora pred direktorima i vlasnikom Kingsa, tako da je u konferencijske veze sa Renadivom uključivao saučesnika, koji se lažno predstavljao kao službenik kompanije "Golden 1", prema kojoj se danas nekadašnje "Arko arena" i zove.

U međuvremenu, optuženi se branio da je odluke donosio pod dejstvom alkohola, usled ogromnog pritiska koji je nosila njegova uloga i svakodnevnog stresa.

Sudija Vilijam Šub, prilikom izricanja presude, rekao je da Dejvid ne deluje kao osoba od poverenja i da ne zaslužuje da mu se veruje.

"Prvi put čujemo takve dramatične tvrdnje. Uvođenje problema sa alkoholom u ceo slučaj nema osnova. Niko od Džefovih saradnika nije ga video u alkoholisanom stanju od prvog dana njegovog ulaska u tim. Kingsi imaju visoke standarde ponašanja u samoj organizaciji, kojih svaki zaposleni mora striktno da se pridržava, jedan od njih je da ne tolerišemo konzumiranje alkohola tokom radnog vremena i na službenom putu, a postoji i jasan protokol služenja alkoholnih pića tokom povremenih zabava za sponzore koje organizujemo", govorio je jedan od svedoka.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC