Šešelj tražio likvidaciju ministra?!

Autor:

List "Kurir" objavio svedočenje Dejana Milenkovića-Bagzija prema kojem su pripadnici ozloglašenog Zemunskog klana davali Šešelju informacije iz tajne policije Zvali su ga "Štrumf". "Tražio ubistvo ministra Gašu Kneževića", tvrdi Bagzi.

0
A- A A+
Foto: YouTube/screenshot Šešelj okružen pristalicama (foto: MONDO)

Lider radikala Vojislav Šešelj bio je vrlo blizak pripadnicima "Zemunskog klana", čiji su pripadnici učestvovali u ubistvu premijera Zorana Đinđića 2003. godine, tvrdnja je nekadašnjeg pripadnika tog kriminalnog klana, a potom svedoka-saradnika Dejana Milenkovića-Bagzija, tokom jednog od svedočenja pred sudom.

"Kurir" je danas preneo ovo svedočenje "Bagzija" sa jednog od ranijih suđenja, dodajući i da su pripadnici "Zemunskog klana" Šešelja zvali "Štrumf", a ustvrdio je i da se lider radikala "često susretao" sa vođom klana Dušanom Spasojevićem zvanim "Šiptar", koji je ubijen u policijskoj akciji nakon atentana na premijera Đinđića.

"Bagzi" je izneo i tvrdnju i tešku optužbu da je Šešelj tada tražio od "Zemunaca" da likvidiraju tadašnjeg ministra prosvete Gašu Kneževića, ali osim izjave nije pružio nikakve dokaze za tim. Šešelj je u izjavi "Kuriru" odlučno negirao sve tvrdnje "Bagzija".

Na pitanje sudije otkug je znao da je Šešelj znao da se priprema atentan na Đinđića i da li je lično prisustvovao tim razgovorima, "Bagzi" je odgovorio:

"Ja nisam direktno prisustvovao tim razgovorima. Ja sam ostajao u automobilu ispred kuće Vojislava Šešelja... Da je Vojislav Šešečj bio upoznat prvu informaciju sam dobio ne od pokojnog Dušana (Spasojevića) nego od Gradiše Katića kada je on došao u Šilerovu ulicu i razgovarao sa Dušanom i rekao mu je da 'Štrumf', pošto je to bila šifra između Šešelja i pokojnog Spasojevića, koji je rekao da se Šešečj raspituje za ministra Kneževića", ispričao je "Bagzi" na suđenju.

Takođe, "Kurir" je preneo da su Milorad Ulemek "Legija", glavni organizator ubistva Đinđića, i Spasojević, davali Šešelju informacije iz rada Državne bezbednosti, policije...

"Davali su mu informacije i tako su ga lako pridobijali", dodao je "Bagzi", dodajući da su to bile informacije o operativnom radu policije - "šta policija radi, ko je koga ubio", "dokle je policija stigla"...

Ova tvrdnja i teška optužba "Bagzija" nije obrazložena. Zašto bi Šešelj tražio ubstvo Kneževića?

Šešelj je negirao te "Bagzijeve" tvrdnje, niti mu je poznato da su ga zvali "Štrumf".

"Nikada me nisu tako zvali, makar to niko preda mnom nije rekao. A to za Kneževića je najveća glupost! Gaša (Knežević) je imao saobraćajni udes u Sloveniji i ja sam prokomentarisao: 'Šteta što nije poginuo'. Nisam imao razlog da se njemu svetim, mogao sam samo da ga nokautiram", rekao je Šešelj i dodao da mu je poznanstvo sa pripadnicima "Zemunskog klana" koristilo jer je od njih, kaže, "dobijao neke informacije".