• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elkeson de Oliveira Kardoso, a Kinez!

Autori mondo.ba Autori Agencije

Marčelo Lipi uvrstio je na spisak kineske reprezentacije Elkesona i tako praktično potvrdio glasine da će Brazilac postati prvi igrač koji će zaigrati za Kinu, a da nema nikakvih rodbinskih veza sa ovom zemljom.

Tridesetogodišnji brazilski fudbaler Elkeson de Oliveira karsoso, ili kraće Elkeson, koji već šest godina igra u kineskoj Super ligi, postaćee reprezentativac Kine.

On je prijavljen za kinesku reprezentaciju kod Azijskog fudbalskog  saveza i igraće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022.

Elkeson je u kinesku ligu stigao 2013. godine i tri godine zaredom predvodio Gvangžu Evergrande do tri uzastopna titule prvaka (2013-2015.) te dva trijumfa u azijskoj Ligi šampiona (2013. i 2015.).

U svoje prve dvije sezone bio je najbolji strijelac kineskog prvenstva. Od 2016. je prešao u Šangaj SIPG i tamo 2018. osvojio još jednu titulu šampiona, da bi se ove godine vratio u Gvangžu  Evergrande.

Nekadašnji trener ovog kluba, a sadašnji kineski selektor Marčello Lipi uvrstio je Elkesona na spisak kandidata za kvalifikacione utakmice za SP 2022. u Kataru i na taj su način potvrđene glasine da je Brazilac dobio kinesko državljanstvo, prenosi Hina.

Ovim ustupkom kineske vlasti očigledno žele povećati izglede svojoj reprezentaciji za plasman na završni turnir Svjetskog prvenstva na kojem su kineski fudbaleri  učestvovali samo jednom, 2002. godine kad su domaćini bili Japan i Južna Koreja.

Kina je tada teakmičenje u grupi završila s tri poraza od Brazila, Turske i Kostarike i gol-razlikom 0:9.

Elkeson je prvi fudbaler koji će zaigrati za kinesku reprezentaciju, a da nema nikakve rodbinske veze s najmnogoljudnijom zemljom svijeta.

Marčelo Lipi je prije nešto više od dva mjeseca u prijateljskom meču  s Filipinima isprobao Nika Jenarisa, igrača koji je rođen u Engleskoj, a majka mu je Kineskinja.

Jenaris je tako postao prvim nogometašem koji je zaigrao za kinesku reprezentaciju, a da nije rođen u Kini. U duelu protiv Filipina odigrao je 55 minuta, a nastupio je pod imenom Li Ke.

Kina će u drugoj fazi azijskih kvalifikacija za SP 2022. biti u grupi sa Sirijom, Filipinima, Maldivima i Guamom. Pobjednici svake od osam skupina te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije izboriće mjesto u posljednjoj kvalifikacijskoj fazi, gdje će se 12 reprezentacija boriti za četiri garantovana mjesta na Mundijalu u Kataru.

Kina će prvu utakmicu u drugoj fazi kvalifikacija odigrati 10. septembra na Maldivima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC