Najlakši način da djecu "ubijedite" da jedu povrće

Autor:

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da je najjednostavniji način da djecu naviknete da jedu povrće da im ponudite različite vrste tokom obroka, umjesto samo jedne.

0
A- A A+
povrće, djeca, hrana Foto: GULIVER/GETTY IMAGES, PATAT/ISTOCKPHOTO

  Ako djeci redovno servirate različite vrste povrća, povećavate vjerovatnoću da konačno počnu da ga jedu bez gunđanja, kaže nauka.

Australijski naučnici sproveli su eksperiment u kojem je učestvovalo 32 djece starosti između 4 i 6 godina, koja nisu jela preporučene dvije porcije povrća u toku dana.

Tokom studije, jednoj grupi je tokom pet nedjelja triput nedjeljno nuđen brokoli, dok je druga grupa dobijala brokoli u kombinaciji sa graškom ili tikvicama, na smjenu.

Tri mjeseca kasnije, naučnici su provjerili kako stoji situacija. Ispostavilo se da su djeca iz grupe kojoj je davano različito povrće udvostručila unos, sa 0,6 porcija prije početka studije na 1,2 porcije dnevno.

Ali, mali tvrdoglavci kojima je davan samo brokoli, nastavili su da odbijaju da jedu povrće.

Psiholozi kažu da je, ako vaše dijete neće da jede povrće, najbolja strategija da im ga redovno servirate, ali da se potrudite da u pitanju budu različite vrste. To je, u krajnjoj liniji, mnogo jednostavniji način da postignete svoj cilj, nego da na silu pokušavate djecu da jedu brokoli, prokelj ili spanać.

Samo treba da budete strpljivi. I kad sljedeći put budete na ivici da izgubite živce zbog toga, sjetite se da se navike u ishrani uče. Tako da… možda vas je dijete ipak vidjelo kad se mrštite na brokoli?

Ostale vijesti