Novak je "Mister Fleksibilni", ali jedno priznaje

Autor:

Srpski as govorio je koliko je kretnja važna u teniskoj igri.

Novak je "Mister Fleksibilni", ali jedno priznaje Foto: TANJUG/AP PHOTO/ANDY RAIN/POOL

"Novak Đoković pokazao je svima da ne moraš imati nadljudske sposobnosti da bi bio najbolji na svijetu", objasnio je Mats Vilander jednom kako naizgled igra srpskog tenisera djeluje jednostavno i lijepo, a onda istakao da je to zbog toga što se on kreće "nevjerovatno".

"Novak je sigurno igrač koji se najbolje kreće", rekao je bivši as.

Godinama već svijet se divi njegovoj "čaroliji" da učini da proklizavanje djeluje kao sasvim obična stvar, a da gotovo nemoguć udarac izgleda kao dječja igra, nešto što svako može da uradi. Odavno je zbog toga dobio nadimak "Gospodin fleksibilni".

I sam Đoković ističe da je ta kretnja ključna stvar za njegove dobre partije i rezultate.

"Moje kretanje je očigledno osnova svega. Omogućava mi da napravim neke udarce i dobijam lopte koje većina igrača ne uspijeva. Dosta i klizam po terenu, bez obzira na podlogu, bilo da je riječ o šljaci, betonu ili travi", objasnio je Đoković.

On je rekao da je bavljenje skijanjem umnogome doprinijelo da bude fleksibilan.

"Mislim da mi je fleksibilnost članaka pomogla u takozvanom agresivnom stilu pokreta. Velike zasluge za to ima i to što sam se kao dijete bavio skijanjem. Mislim da je vrijeme na skijama imalo dosta uticaja na moje gležnjeve zbog te kretnje sa jedne na drugu stranu. Kretanje je generalno možda i najvažnija stvar u sportu jer ima presudan uticaj na ravnotežu. To je ono što tražite od tenisera - kada imate pravi balans možete udariti loptu precizno, u pravom trenutku i postići željeni cilj", napomenuo je Đoković.

On je dodao da je pokret sigurno potcijenjen, iako on predstavlja osnovu teniske igre.

"Na taj segment ne gleda se sa toliko važnosti koliko bi trebalo. I Rodžer Federer je dosta govorio o svojoj kretnji na terenu, koja je sigurno najbolja koja je ikada viđena na teniskim terenima", naveo je Đoković.

Ostale vijesti