Svakih 11 sekundi u svetu umre trudnica ili novorođenče

Autor:

Evo kakvi su rezultati UNICEF istraživanja o smrtnosti trudnica i novorođenčadi širom sveta.

0
A- A A+
Foto: Guliver/Getty Images/Pixelistanbul

Procenjuje se da oko 2,8 miliona trudnica i novorođenčadi umre svake godine, odnosno jedno svakih 11 sekundi, a u većini slučajeva se uzrok smrti mogao sprečiti, pokazuju novi podaci istraživanja koje je sproveo UNICEF u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Ujedinjenim nacijama.

Smrtnost dece mlađe od pet godina gotovo je dvostruko niža od 2000. godine, dok se smrtnost za vreme trudnoće i rođenja deteta smanjila za više od trećine, pokazuje ovo istraživanje.

Za majke i bebe je najkritičniji period oko rođenja. Kod majki, komplikacije koje potencijalno mogu da dovedu do smrtnog uzroka mogu da se dese bez ikakve najave, tokom trudnoće ili porođaja. Samo u 2017. godini je širom sveta 800 žena dnevno (ukupno više od 290.000) umiralo usled komplikacija u trudnoći ili tokom porođaja.

Kada je reč o bebama, najkritičniji period je prvih 28 dana života, takozvani neonatalni period. Najveći rizik od smrti novorođenčadi je tokom prvog meseca života, a u 2018. je 7.000 novorođenčadi umiralo svakog dana, pokazuje izveštaj.

"Širom sveta, porođaj je radostan događaj. Ipak, svakih 11 sekundi porođaj je porodična tragedija", kaže izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore. "Par veštih ruku da pomognu majci i bebi tokom porođaja, zajedno sa čistom vodom i adekvatnom ishranom, osnovnim lekovima i vakcinama, mogu da naprave razliku između života i smrti", poručila je ona, zbog činjenice da nemaju sve trudnice i bebe istu negu u različitim delovima sveta.

Činjenica je, a to pokazuje i izveštaj, da žene u supsaharskoj Africi imaju 50 puta veći rizik od smrti, dok je rizik od smrti beba u prvom mesecu života tamo deset puta veći nego u bogatijim zemljama.

Većina novorođenčadi i trudnica umire zbog uzroka koji su se mogli sprečiti.

Međutim, zahvaljujući boljoj i dostupnijoj zdravstvenoj nezi, smrtnost beba i trudnica generalno, u svetu, trenutno je na najnižoj stopi u istoriji.

Tagovi:

Ostale vijesti