• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Italiji istraga o namještanju, uključeni i Srbi!

Autor mondo.rs

Predstavnici italijanskih tužilačkih organa učestvuju u konferenciji "Spriječavanje korupcije i namještanja ishoda utakmica". Evo šta je rekao glavni italijanski tužilac.

 Namjestanje-utakmica-u-Italiji-istraga-i-o-Srbima Izvor: MN PRESS

Glavni italijanski tužilac Nacionalne direkcije za Borbu protiv mafije i terorizma Federiko Kafiero de Raho izjavio je danas u Beogradu da Italija i Srbija imaju saradnju kroz jedinstvenu radnu grupu preko koje se bore protiv korupcije.


"Nedavno smo vodili veliku istragu u okviru tužilaštava regija Kalabrije i Katanije koja je obuhvatila određena lica i imovinu iz Srbije", rekao je italijanski tužilac novinarima u hotelu Metropol pred početak konferencije "Spriječavanje korupcije i nameštanja ishoda utakmica".

To je, ocijenio je, pokazatelj i znak da srpske vlasti i pravosudni organi dobro reaguju i da zemlja ulazi u demokratske strukture ne samo u smislu zakona već i djelovanja.

On je ukazao da pored korupcije, u Italiji postoje različiti načini na koji mafijaške i druge interesne grupe utiču na sportska dešavanja.

"Vrlo često se infiltriraju među navijačke grupe odakle se miješaju čak i u vođenje pojedinih klubova i sportskih društava", ukazao je Kafiero de Rafo.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić istakao je da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije, te da mu je žao što se danas u svjetlu sporta govori o njoj.

"Sport treba da nas asocira na velike uspjehe i brojne osvojene medalje koje su naši sportisti i reprezentativci osvojili u posljednjih nekoliko godina. Ne smijemo dozvoliti da nam tu sliku pokvare loše vijesti o eventualnom dopingu ili namještanju rezultata", rekao je Rebić.

On je istakao da Srbija mora da nastavi da gaji sport kako u amaterskim tako i u profesionalnim klubovima, da afirmiše i stimuliše sportiste.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo rekao je da Italija na prvoj liniji fronta u borbi protiv korupcije, kao i da je spremna da nastavi pružanje podrške Srbiji u toj oblasti.

"Naša radnja se odvija tako što Srbiji stavljamo na raspolaganje našu ekspertizu, pokazujemo naše zakone, instrumente, alate, kao i metodologije i načine vođenja istraga. Nastavićemo našu saradnju uz pomoć i podršku OEBS-a", rekao je Lo Kašo.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio naveo je da je ovo prva regionalna konferencija koja se bavi korupcijom i namještanjem utakmica, koju organizuje njegova misija ističući da joj je cilj zajednička borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Organizovani kriminal je veoma efikasan i moramo zajedno da nađemo načine da mu se suprotstavimo, da stavimo na raspolaganje sve kapacitete različitih organa i najbolje opcije kako bismo pomogli Srbiji da nađe svoj najbolji način i praksu za borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Oricio.

Zamjenik Republičkog tužioca Srbije Zorica Stojšić kaže da ova vrsta kriminaliteta može imati značajan uticaj na sportske radnike i sport uopšte, te da je potreban zajednički rad na njegovom suzbijanju.

''Time bismo omogućili normalnost održavanja sportskih manifestacija i egzistenciju udruženja i klubova u ovoj oblasti društenog života'', navela je Stojšić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC