• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnost i zapošljavanje u Domu ''Rada Vranješević'': Direktorica odgovorila na "pismo građana"

Autor Dragana Božić

Grupa građana u anonimnom pismu medijima upozorila je, kako tvrde, na nezakonitu sistematizaciju rada u Domu "Rada Vranješević". Iz Doma kažu sve je po zakonu.

 Građani o Domu Rada Vranješević Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Grupa građana iz Ulice Đure Đakovića" (navedeno je u pismu) u kojoj se nalazi i Dom „Rada Vranješević“ uputila nam je dopis u kojem tvrde da je raspoređivanje radnika u Domu od strane ovlaštenog lica suprotno odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti i Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a što za posljedicu ima "česte probleme koji se manifestuju kroz vršnjačko nasilje, zloupotrebu djece i mladih, pokušaje suicida, česta bjekstva iz Doma".

Kako navode, u vaspitnoj grupi u kojoj su smještena djeca i mladi sa dijagnozom poremećaja u ponašanju i kombinovanih smetnji, a gdje bi kako tvrde, po Zakonu o socijalnoj zaštiti trebalo da rade stručni radnici, zaposleni su radnici sa zanimanjem vaspitač predškolske djece, koji svojim stručnim znanjem i kvalifikacijama "nisu osposobljeni da rade sa tako teškom kategorijom djece i mladih".

"Članom 91, stav 3 Zakona o socijalnoj zaštiti propisano je da su stručni radnici u ustanovama za smještaj korisnika radnici sljedećih zanimanja: diplomirani socijalni radnik, diplomirani pravnik, diplomirani psiholog, diplomirani sociolog, menadžer socijalne politike i socijalne zaštite, diplomirani pedagog, diplomirani specijalni pedagog, diplomirani defektolog kao i zaposleni koji su završili odgovarajuća pedagoška i zdravstvena usmjerenja dok je Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta propisan uzak krug stručnih zanimanja za rad u grupi sa djecom sa poremećajima u ponašanju", stoji u dopisu ove grupe građana, koji se, ponavljano, nisu potpisali.

Izvor: YouTube/Screenshot

Tvrde da oni, kao roditelji djece koja žive u neposrednoj blizini Doma, strahuju za svoju djecu.

"Kao komšije koje trpe svakodnevnu buku iz pomenute vaspitne grupe dostavili smo Domu pisanu molbu da se postupi po Zakonu o socijalnoj zaštiti i da se vaspitači predškolske djece rasporede u grupu za rad sa djecom predškolskog uzrasta, a da se u grupu u kojoj su smješteni mladi sa medicinskom dijagnozom i sa poremećajem u ponašanju rasporede stručni radnici koji su osposobljeni za rad sa tom kategorijom mladih. Međutim, u Domu nisu uvažili našu molbu već su jednog radnika sa zanimanjem vaspitač predškolske djece izmjestili iz pomenute grupe i rasporedili u grupu za rad sa djecom osnovnoškolskog uzrasta što je novo kršenje zakona, dok su drugog radnika sa zanimanjem vaspitač predškolske djece ostavili da radi u grupi sa mladima koji ispoljavaju poremećaje u ponašanju", piše u dopisu.

Takođe tvrde da su zbog odbijanja Doma da postupi po njihovoj molbi odlučili da kroz medije ukažu na navodno nezakonito raspoređivanje radnika u ovoj ustanovi, te da će ukoliko se ovaj problem ne riješi pokrenuti i druge vidove građanske inicijative.

Kecman: Sve je u skladu sa zakonom i pravilnikom

U Doma "Rada Vranješević" za Mondo kažu da, kada je u pitanju stručnost osoblja u Domu, postoji jedna "šarolikost zanimanja", koja je u skladu sa nadležnim zakonom i pravilnikom.

"Imamo vaspitače čija su zanimanja u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti gdje se u članu 91. u stavu 2 i 3 navodi da to mogu da budu socijalni radnici, psiholozi, pedagozi, specijalni pedagozi, defektolozi,...ali isto tako imamo vaspitače čija su zanimanja u skladu sa Pravilnikom o uslovima za osnivanje ustanova socijalne zaštite, te se u članu 40, stavu 1 i 2 navodi ko sve može da radi u domovima za djecu bez roditeljskog staranja i u kojem se navodi da to mogu biti zaposleni koji imaju odgovarajuća pedagoška i medicinska usmjerenja", stoji u odgovoru koji je potpisala novoimenovana v.d. direktora Darijana Kecman.

Kecmanova navodi da u ovoj ustanovi postoji posebna vaspitna grupa za djecu sa društveno neprilagođenim ponašanjem, te da je u rad sa štićenicima pomenute vaspitne grupe svakodnevno uključen psiholog, socijalni radnik, pedagog i defektolog. S tim u vezi, u ovom momentu, tvrdi ona, svi stručni radnici (koji su stekli uslov) imaju položen stručni ispit pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Podsjećamo, ovu ustanovu posljednjih mjeseci potresaju brojne afere (više o tome u povezanim vijestima, ispod), što je dovelo do velikog interesovanja javnosti, ali i gradskih vlasti koje su najavile i posebnu sjednicu na kojoj bi trebali razmotriti rad Doma "Rada Vranješević".

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maja

Ta Darijana veze nema niti iskustva . Politički dobila funkciju .

MONDO REPORTAŽE