• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centar za socijalni rad Šipovo: Ako ne u Dom sa tim djetetom, a gdje? O prijavi za portira nas nisu obavijestili

Autor Brankica Spasenić

U Centru za socijalni rad Šipovo, koji je bio staratelj djevojčice žrtve seksualnog i porodičnog zlostavljanja, a koja je prijavila sumnje u obljubu i u Domu „Rada Vranješević“ u Banjaluci, objasnili su na koji način su postupali u slučaju koji je potresao javnost u RS.

 Dom ''Rada Vranješević'' u Banjaluci. Izvor: Dom Rada Vranješević

Podvukli su da su odluku da se djevojčica (2008. godište) smjesti u Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja u Banjaluci i tamo ostane dvije godine uprkos insistiranju uprave Doma da joj se nađe drugi oblik zaštite, donijeli - jer boljeg i adekvatnijeg rješenja nije bilo.

Takođe, naglasili su da ih iz Doma nikada nisu obavijestili o prijavi djevojčice o bludnim radnjama portira A.K. koji je nakon toga suspendovan, a kasnije i uhapšen i određen mu je pritvor.

Povezano

„Ističemo da ni u jednom obavještenju nije spomenut sporni slučaj i nismo imali saznanja o bilo kakvoj suspenziji njihovog radnika, a koji bi se mogao dovesti u vezu sa štićenicom. Tada bi sa izuzećem išli odmah i bez odlaganja“, rečeno je za Mondo u Centru za socijalni rad Šipovo.

Objasnili su da je djevojčica bila žrtva krivičnog djela obljube krajem 2019. i početkom 2020. godine, o čemu je Mondo ranije pisao.

„Odluku o smještaju u JU Dom „Rade Vranješević“ donio je stručni tim Centra koji je nadležan za maloljetnu djevojčicu, a na osnovu nalaza i mišljenja prvostepene stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, jer je to najcjelishodniji vid socijalne zaštite. Smještaj u ustanovu socijalne zaštite ostvaruje se upućivanjem korisnika u odgovarajuću ustanovu u kojoj se obezbjeđuje stanovanje ishrana, odijevanje, njega, pomoć, briga, vaspitanje i obrazovanje, osposobljavanje za privređivanje i drugo“, naveli su.

Dodaju i da Dom za djecu i omladinu obezbjeđuje zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja i čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama.

Nije postojao ni jedan adekvatniji vid socijalnog zbrinjavanja djeteta. Centar za socijalni rad nije mogao da dežura i vrši nadzor nad radom Doma“, podvukli su.

Objašnjavaju i kako su redovno imali kontakte sa upravom Doma „Rada Vranješević“ i sa njihovim stručnim radnicima. Obavještavali su ih o njihovoj štićenici.

„Obavještenja su se odnosila o zdravstvenom stanju, školskim obavezama djeteta, adaptiranosti na dom, odnose sa drugom djecom itd. Ta obavještenja su se uglavnom odnosila na negativno i problematično ponašanje djeteta, ali bilo je i pomaka i lijepih i pozitivnih dešavanja“, istaknuto je iz Centra u Šipovu.

Podvukli su da Dom ima čitav tim ljudi koji radi sa djecom i pruža im pored stanovanja, ishrane, odijevanje, vaspitanja, i pomoć u obrazovanju i osposobljavanju za rad, njegu, brigu o zdravlju i psihosocijalnu pomoć i podršku.

„Nema ni jedna hraniteljska porodica koja ima čitav tim stručnjaka koji mogu da budu na usluzi djetetu“, podvukli su.

Na pitanja Monda zašto djetetu nije nađen drugačiji oblik socijalne zaštite ili hraniteljska porodica, kako su to institirali iz Doma tvrdeći da joj kolektivni smještaj ne pogoduje i da dolazi do pogoršanja njenog psiho-fizičkog stanja, iz Centra Šipovo su odgovorili kontra-pitanjima:

„Ako dom sa toliko stručnjaka ne može da se izbori sa jednim djetetom - ko može? Uostalom, nemamo deset domova za djecu već jedan, a samim tim toliko i izbora prilikom smještaja. Кoja bi se to porodica prihvatila takve odgovornosti? Neće ni jedna, jer smo iscrpili sve druge mogućnosti smještaja, naveli su.

Na kraju su zaključili da će Centar za socijalni rad i dalje nastojati da obavlja svoju djelatnost primjenjujući savremena stučna i naučna znanja, važeće zakonske i druge propise, koristeći metode socijlnog i drugog stručnog rada.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE