• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istekla im upotrebna dozvola: Kineski respiratori zbog kojih je Novalić osuđen završili u skladištima bolnica

Autor Dragana Božić

Uskladišteni i nepoželjni. Tim riječima može se opisati trenutni status kineskih respiratora koje je Federacija BiH platila iz budžeta više od pet miliona evra, na početku pandemije korona virusa 2020. godine.

 shutterstock_1696173721.jpg Izvor: Shutterstock

Zbog zloupotrebe položaja pri nabavci stotinu respiratora, prvostepenom presudom Suda BiH je nedavno osuđen predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić na četiri godine zatvora. Osim njega osuđeni su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak na šest i vlasnik preduzeća "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić na pet godina, dok je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević oslobođena optužbi.

Kineski respiratori su, tokom pandemije, dodijeljeni za 15-ak bolnica na području FBiH.

U nekoliko zdravstvenih ustanova, koje je kontaktirao Radio Slobodna Evropa (RSE), kažu da su danas ili u skladištu, ili da su vraćeni nabavljaču.

"Ne koriste se, jer nemamo potrebu za njima", kažu u bolnici u Zenici, koja je dobila 12 respiratora. U toj zdravstvenoj ustanovi tvrde da su respiratore upotrebljavali tokom pandemije COVID-a 19.

"Korišteni su na odjelima, za funkcije koje su se mogle koristiti. Nisu upotrebljavani u intenzivnim njegama. Sada su uskladišteni", naveli su iz zeničke bolnice.

Verifikacija, odnosno dozvola za upotrebu respiratora, istekla je prije više od godinu. To znači da bi, bez njene obnove, korištenje bilo nezakonito.

Uvezeni modeli modela ACM 812A, čiji je proizvođač kineska kompanija "Beijing Aerospace ChangFeng", do danas nisu upisani ni u registar medicinskih sredstava, koji vodi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Upisivanjem u registar potvrđuje se kvaliteta i sigurnost medicinskih uređaja i lijekova.

Kome su dodjeljivani i ko koristi kineske respiratore?

Stotinu kineskih respiratora kupljeno je u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

Najviše ih je dodijeljeno Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH. Respiratori su bili instalirani u posebnom respiratornom centru koji je i formiran za oboljele od COVID-a 19.

Potvrdila je to i Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, tokom svjedočenja pred Sudom BiH, na jednom od ročišta u predmetu "Novalić i drugi".

Izetbegović je na ročištu 24. marta 2021. navela da se u toj ustanovi koristi 30 respiratora, za invazivnu i neinvazivnu terapiju, kao i za teže bolesnike.

Suđenje zbog nabavke respiratora, trajalo je pred Sudom BiH dvije godine. Obilježeno je, među ostalim, iskazima vještaka da respiratori nisu prikladni za odjele za intenzivnu njegu.

Iz sarajevskog kliničkog centra nisu odgovorili na upit RSE gdje se trenutno nalaze respiratori i koja je njihova namjena.

Iz pojedinih bolnica ustvrdili su, pak, da nikada nisu ni prihvatili dodijeljene respiratore. Riječ je o bolnicama u Novoj Biloj i Bihaću, te Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" u Sarajevu i Sveučilišnoj bolnici u Mostaru.

"Naša ustanova nije zaprimila respiratore iz razloga što je stručni tim ljekara anestezije i reanimacije tražio pojašnjenja, garancije i prevode tehničke specifikacije", kažu za RSE u bolnici u Bihaću.

U bolnici "Safet Mujić" u Mostaru, takođe, su naveli da "nisu dobili ni koristili respiratore".

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u koji je stiglo 25 uređaja, tvrde da kineske respiratore nisu upotrebljavali i da se nalaze u skladištu. Bolnici u Livnu doniran je jedan respirator, ali u toj ustanovi naglašavaju da ga "nikada nisu uključili i koristili".

"Koliko znam gotovo ih niko nije koristio u BiH, mada nemam pouzdane informacije. KCUS je drugo. Znamo da su tamo bili instalirani i korišteni i to je javno rečeno od rukovodstva ustanove", kaže za RSE Ismet Suljević, nekadašnji šef Klinike za anesteziju i reanimaciju sarajevskog kliničkog centra.

Prisjeća se da niko od njega nije tražio savjet ili mišljenje o upotrebi uvezenih respiratora u toj ustanovi. Suljević je u penziji od kraja oktobra 2021, a bio je angažiran i u vještačenjima po nalogu Tužilaštva BiH, koja su potvrdila da respiratori nisu za odjele za intenzivnu njegu, nego za pomoć pacijentu prilikom transporta do odjela.

Šta kažu u Upravi civilne zaštite?

Iz Uprave za civilnu zaštitu Federacije BiH za RSE su naveli da je 95 respiratora tokom 2021. dodijeljeno bolnicama u Federaciji BiH.

Preostalih pet je, tvrde, kod autoriziranog predstavnika ovog modela za BiH , firmi "Profesional Medic" u Beogradu.

Do objave ovog teksta nije odgovoreno šta je urađeno sa respiratorima koje su pojedine bolnice odbile i, kako tvrde, vratile.

Odgovora, takođe, nije bilo ni na pitanje RSE zašto je pet respiratora u beogradskoj firmi koja je predstavnik za BiH.

Obnova verifikacije?

Odobrenje za upotrebu respiratora uvezenih iz Kine, 2021. godine dodijelila je verifikacijska laboratorija "Verlab". Direktor Almir Badnjević, kaže za RSE da je ova verifikacija istekla prije više od godinu te da se po zakonu se ne smiju koristiti.

"Ne znam gdje su, ali njihova upotreba bi bila krivično djelo. Kao da vozite auto koje nije registrovano. Možete dok vas neko ne kazni", kazao je.

Prilikom verifikacije, iz "Verlaba" su napomenuli da su respiratori namijenjeni za ambulantna vozila, odnosno za kratke ventilacije prilikom transporta pacijenata.

"Bilo je mudrije, kad su već tu, da su ih rasporedili u domove zdravlja i vozila hitne pomoći, za šta su i namijenjeni", naglašava Badnjević.

Obnova verifikacije i daljnja odluka o upotrebi respiratora u nadležnosti je zdravstvenih ustanova kojima su donirani, tvrde u Upravi za civilnu zaštitu Federacije BiH.

U Bolnici u Zenici kazali su za RSE da to ne planiraju i da respiratore neće upotrebljavati.

"Nismo obnovili verifikaciju i za sada ih ne planiramo koristiti. Nisu korišteni ni za transport pacijenta jer imamo kvalitetnije transportne respiratore", naveli su u odgovoru za RSE.

Iz ostalih bolnica, koje su za RSE potvrdile da su respiratori u njihovim skladištima, nisu odgovorili na pitanje da li će obnoviti verifikaciju.

Istraga nakon pisma anesteziologa

Uvezeni kineski respiratori nisu dobili "zeleno svjetlo" na prvoj verifikaciji 2020. godine.

Badnjević za RSE ističe kako je tada otkriveno da je dio uređaja neispravan, te da su sertifikat za upotrebu dobili 2021. nakon servisiranja.

"Nisu zadovoljavali osnovne uslove, jer su izlazni parametri imali veće vrijednosti odstupanja. Kad se mijenjala koncentracija kisika, rastao je i volumen što se ne smije dešavati", tvrdi on.

Upotreba kineskih respiratora tokom pandemije korona virusa predmet je i istrage u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo je formiralo predmet 5. aprila 2021. godine, nakon pisma 17 anesteziologa sarajevskog kliničkog centra o upotrebi respiratora u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Oni su upozorili da se respiratori ne mogu koristiti za liječenje oboljelih od COVID-a 19.

Dvije godine od otvaranja predmeta, Kantonalno tužilaštvo tvrdi da u ovom slučaju "intenzivno provodi radnje dokazivanja".

"Po naredbama nadležnog suda, izuzeta je obimna dokumentacija, a provode se i druge provjere posredstvom nadležnih institucija", saopštili su za RSE.

(Radio Slobodna Evropa)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE