• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savčić u Sudu BiH: Nisam kriv, optužnica je potpuno izmišljena

Autor SRNA

General Milomir Savčić, koga je Tužilaštvo BiH optužilo za, kako je navedeno, pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici, danas se pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv.

"Optužnica je potpuno izmišljena. Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Savčić sudiji za prethodno saslušanje.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića.

Možda će vas zanimati

Advokat Miodrag Stojanović, branilac Milomira Savčića, rekao je nakon generalovog odbacivanja krivice pred Sudom BiH da je sada na odbrani da u toku suđenja dokaže njegovu nevinost.

"U vrijeme koje je obuhvaćeno optužnicom - 13, 14. i 15. jula 1995. godine general se sa većim dijelom svoje jedinice nalazio na potpuno drugoj lokaciji u aktivnim borbenim dejstvima, 50 kilometara udaljenoj od mjesta Kasaba, tako da mi se čini da to ni tužilac neće osporiti", rekao je Stojanović novinarima.

On je naveo da će suštinska "borba" Tužilaštva i odbrane biti u subjektivnom odnosu prema tome da li je general Savčić na bilo koji način učestvovao u planiranju onoga što se dešavalo u vezi sa Srebrenicom i da li je imao svijest o tome šta će biti sa zarobljenicima.

Stojanović smatra da treba staviti akcenat na nedavno objavljeni deklasifikovani dokument Vlade Britanije o dešavanjima u Srebrenici iz jula 1995. godine u kojem je navedeno da Pale nisu imale plan za osvajanje enklave.

"Zapovijest za aktivna borbena dejstva 'Krivaja 95' je zapovijest Drinskog korpusa od 2. jula i tu je tačno označeno šta je zadatak. Piše da nije bio planiran ulazak u Srebrenicu, tako da je tačna procjena engleskih obavještajnih organa da Vojska Republike Srpske nema za cilj ulazak u Srebrenicu nego njenu demilitarizaciju, zaustavljanje stalnih ofanzivnih borbenih dejstava i diverzantskih akcija iz prostora zaštićene zone Srebrenica ka teritoriji Republike Srpske", rekao je Stojanović.

On je rekao da su ta dejstva iz Srebrenice predstavljala realizaciju naredbe Envera Hadžihasanovića, a kasnije Avde Palića, kao komandanta 285. brigade takozvane Armije BiH, da se takvim aktivnostima "veže" što više snaga Vojske Republike Srpske, rastereti sarajevsko ratište i omogući takozvanoj Armiji BiH da na sarajevskom ratištu izvrši deblokadu.

Ostaje predsjednik BORS-a

General Milomir Savčić ostaje predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ jer je, prema nezvaničnim informacijama, uvažena žalba odbrane, izjavio je generalov advokat Miodrag Stojanović.

Stojanović je rekao danas novinarima u Sarajevu da je dobio nezvaničnu informaciju da je žalba odbrane koja se odnosi na obavljanje dužnosti predsjednika BORS-a uvažena, tako da general Savčić ostaje njen predsjednik.

Tužilaštvo BiH je 29. januara predložilo Sudu BiH da generalu Savčiću, optuženom za pomaganja u ratnom zločinu 1995. godine u Srebrenici, zabrani obavljanje dužnosti predsjednika BORS-a i kontakte sa medijima u BiH

Odbrana je u četvrtak, 6. februara, Sudu BiH dostavila žalbu na rješenje kojim se generalu Savčiću zabranjuje da obavlja dužnost predsjednika BORS-a i ograničavaju nastupi u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja.

Stojanović je tada rekao da je obrazloženje rješenja u dijelu koji se tiče zabrane obavljanja dužnosti predsjednika BORS-a neosnovano, neargumentovano i maliciozno.

Prema njegovim riječima, to obrazloženje je neshvatljivo jer Sud nije provjerio da li se na listi svjedoka Tužilaštva BiH nalazi ijedan član BORS-a, kao ni na osnovu čega oni izvode takav zaključak.

"Takav zaključak su izveli na osnovu pretpostavke pretencioznosti da li će se neki svjedok plašiti da Savčić to neće zloupotrijebiti. Savčić nijednom borcu ne daje prava, ni obaveze, već organ Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Prema tome, šta on ima sa pravima boraca da bi oni mogli da se plaše da će im oduzeti ta prava", rekao je ranije Stojanović.

Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE