• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izborna tišina u BiH

Autor Siniša Stanić

U BiH jutros je u 7.00 časova počela izborna tišina uoči sutrašnjih lokalnih izbora na kojima će građani birati 120 načelnika i 22 gradonačelnika.

 Izborna tišina u BiH Izvor: FENA

Biračka mjesta biće otvorena sutra od sedam do 19 časova.

Na lokalnim izborima ove godine pravo glasa ima 3.283.380 birača, a bira se 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska vijeća u Federaciji FBiH (FBiH), 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih vijeća u FBiH, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

Zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 opštini za 23 kandidata, a ove godine prvi put se na lokalnim izborima gradonačelnik Istočnog Sarajeva bira neposredno, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske.

Možda će vas zanimati

Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika na lokalnim izborima 2020. godine biraju se i 3.142 vijećnika/odbornika od kojih 23 predstavnika nacionalnih manjina.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od kojih 425 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za opštinska vijeća, odnosno skupštine opština ili gradska vijeća, odnosno skupštine grada i Skupštinu Brčko distrikta, te 196 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.

U osnovnim izbornim jedinicima Domaljevac-Šamac, Orašje, Teočak, Mrkonjić Grad, Jezero, Olovo, Grude, Ravno i Usora na glasačkom listiću za načelnika/ gradonačelnika nalazi se samo po jedan ovjereni kandidat.

U BiH je formirano ukupno 5.759 biračkih mjesta, uključujući i 388 redovnih mobilnih timova.

Po jedno biračko mjesto biće otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Za ove lokalne izbore akreditovano je 109 međunarodnih posmatrača, 120 posmatrača političkih subjekata i 3.824 posmatrača udruženja građana.

Birači će, uz pokazivanje jednog od važećih identifikacionih BiH dokumenata /lična karta, vozačka dozvola, pasoš/, na biračkom mjestu dobiti kombinaciju glasačkih listića i na taj način ostavriti svoje biračko pravo.

Iz Centralne izborne komisije BiH ranije su saopštili da je do zatvaranja biračkih mjesta na snazi i zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima, te potvrdili da je na biračkom mjestu obezbijeđena tajnost glasanja.

RAK: PODSJEĆANJE NA POŠTOVANJE IZBORNE TIŠINE

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštovanja izborne tišine neposredno pred sutrašnje izbore.

Agencija je saopštila da u toku 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, navodeći da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta.

"Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti stupila je na snagu jutros u sedam časova, a trajaće do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju", saopšteno je iz RAK-a.

IZ RAK-a podsjećaju da u periodu od 48 časova prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja neće biti objavljivani rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima.

Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima stupila je na snagu juče u sedam časova i traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH 15. novembra.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE