• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od 13 hiljada neuručenih glasačkih listića vratilo se iz inostranstva u CIK

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na jučerašnjoj sjednici razmatrala je i konkretne podatke o glasanju građana BiH iz dijaspore na nedavno održanim lokalnim izborima.

 Više od 13 hiljada neuručenih glasačkih listića vratilo se iz inostranstva u CIK Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Prema tim podacima broj neuručenih poštanskih pošiljki s glasačkim listićima iz dijaspore veći od 13.500. Velika većina otpada na susjedne zemlje, od toga čak skoro šest hiljada na Srbiju, a blizu tri hiljade na Hrvatsku.

Slijedi Austrija sa 889, Slovenija 696, Švajcarska 664, najmanje vraćenih pošiljki je iz SAD i Velike Britanije i to samo po jedna.

Kako je za Klix kazao Ahmet Šantić, član CIK-a, moguće je da ovakav omjer proizašao iz objavljenih listi prijavljenih glasača iz dijaspore, kao i upozorenja na potencijalne neregularnosti.

Poznat je i broj građana BiH iz inostranstva koji je iskoristio svoje biračko pravo. Ukupan broj dostavljenih uručenih koverti u Glavni centar za brojanje je 65.021. Sve one sada idu u proces verifikacije te će se tretirati narednim odlukama CIK-a koje će utvriditi broj važećih glasova iz inostranstva.

Za glasnje iz inostranstva zvanično se prijavilo oko 102 hiljade građana BiH, svima njima poslate su glasačke pošiljke, a šta se desilo sa skoro 22 hiljade pošiljki može se samo nagađati.

Neke od pošiljki stigle su na odredište sa osam dana zakašnjenja kao što se desilo sa materijalom u Atini.

Glasanje iz dijaspore posebno je problematizovanu u mjesecima koji su prethodili izborima, a naglasak je stavljan na glasanje za specifične lokalne sredine kao što su Srebrenica, Stolac te Mostar koji se tek očekuje.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE