• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajden: Dejton donio mir, ali posao nije završen

Autor Dragana Božić

Novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je da je Dejtonski mirovni sporazum donio mir BiH, ali da "nije dovršen rad na promovisanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH.

 Bajden: Dejton donio mir, ali posao nije završen Izvor: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Bajden je naveo da je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma prilika za sve strane da razmisle o mogućnosti za svjetliju budućnost i da se posvete, kako kaže, teškim, ali neophodnim koracima izgradnje u potpunosti funkcionalne BiH za sve građane".

"Kao predsjednik, radujem se radu sa međunarodnom zajednicom i narodima BiH radi konačnog ispunjenja obećanja iz Dejtonskog sporazuma, a to je napredna, pravedna i demokratska BiH u srcu Evrope, cijela, slobodna i mirna", ističe Bajden, prenosi Srna.

Novoizabrani američki predsjednik je u saopštenju naveo da se pridružuje međunarodnoj zajednici i stanovništvu BiH u obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, kako navodi, okončao najgore oružane sukobe u Evropi još od Drugog svjetskog rata.

On je istakao da se danas slave napori mirotvoraca, a da se žali za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanja nekoliko miliona ljudi, prenijela je televizijska mreža VDTN.

"Dejtonski sporazum donio je mir BiH i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ipak, četvrtinu vijeka kasnije, jasno je da nije dovršen rad na promovisanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH. Prečesto vidimo pobjedu nacionalizma nad nacionalnim interesima i bogaćenje nekolicine ispred reformi koje bi koristile mnogima", naveo je Bajden. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE