• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednica RS odlikovala medicinske ustanove RS: Nemjerljiv doprinos zdravstvenih radnika

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je danas Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

 Predsjednica RS odlikovala medicinske ustanove RS: Nemjerljiv doprinos zdravstvenih radnika Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Cvijanovićeva je povodom 9. januara Dana Republike, Ordenom zastave sa srebrnim vijencem odlikovala bolnice u Republici Srpskoj.

Odlikovane su bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini, "Sveti apostol Luka" u Doboju, "Srbija" u Istočnom Sarajevu, "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru, Univerzitetsku bolnicu u Foči, te bolnice u Trebinju, Gradišci, Nevesinju i Zvorniku.

Ordenom Njegoša prvog reda Cvijanovićeva je odlikovala Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i
Republičku upravu civilne zaštite.

Predsjednik Republike odlikovala je Medaljom zasluga za narod svih 55 domova zdravlja u Republici Srpskoj.

Oredom krst milosrđa, za izuzetne zasluge i doprinos u organizovanju i pružanju medicinske pomoći, spašavanju ljudskih života i ulaganja herojskih napora u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, predsjednik Republike Srpske posthumno je odlikovala primarijus doktora Dragana Vojvodića, doktora medicine Marka Pekiju, laboratorijskog tehničara Vladimirku Mirnić i generalnog sekretara Crvenog krsta Republike Srpske Đoku Mihajlovića.

Dr Dragan Vojvodić obavljao je svoju dužnost u Klinici za unutrašnje bolesti UKC-a, dr Marko Pekija u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, dok je Vladmirka Mirnić bila zaposlena u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku UKC-a.

Predsjednica Cvijanović izjavila je da je iza Srpske teška godina borbe sa pandemijom virusa korona u kojoj su zdravstveni sektor i njegovi radnici dali veliki i nemjerljiv doprinos, te uložili nadljudsku snagu da pruže pomoći stanovništvu i očuvaju javno zdravlje.

Cvijanovićeva je rekla da su upravo zbog toga, kada je riječ o dodjeli odlikovanja, u fokusu bile institucije i ustanove zdravstva Srpske koje su zajedno sa svojim radnicima podnijele i podnose ogroman teret u borbi protiv virusa.

"Oni su se borili za naše živote i radili sve što je u njihovoj moći da sačuvaju cjelokupan zdravstveni sistem i zaštite javno zdravlje. Zato priznanja idu u njihove ruke i to je mali doprinos Republike i institucije predsjednika da im se odužimo i pokažemo da cijenimo i poštujemo njihove napore", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da u tom smislu oni nisu štedjeli ni sebe, ni svoje porodice da bi zaštitili građane i cijelu Republiku.

U obraćanju na svečanosti u Palati Republike, gdje je povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike uručila odlikovanja zaslužnim institucijama, ustanovama i pojedincima, Cvijanovićeva je ukazala da je uvijek važno da se ne izgubi volja u smislu očuvanja Srpske, kao i optimizam potreban kada se Srpska suočava sa velikim problemima.

"Svaki put kada imamo određene izazove i velike probleme uvijek se pokaže naša snaga i sposobnost da se mobilišemo zajedno sa građanima i prevaziđemo sve teškoće. Uprkos raznim političko-ekonomskim pritiscima i problemima, pokazalo se da kada smo zajedno možemo prevazići sve probleme i sigurna sam da će ovo biti godina izazova, ali i naše pobjede", rekla je Cvijanovićeva.

Možda će vas zanimati

Ona je navela da je vlast opredijeljena da Srpska stalno stasava, nadograđuje se i jača svoje kapacitete, kao i vezu građana i institucija, a snaga te veze vidi se na razne načine, pa i u zdravstvenom sektoru.

"Uvijek kada smo imali problem uspjeli smo da ga prevaziđemo zajedničkom snagom. Zato vjerujem da će Srpska i dalje ostati jaka i stabilna, te sposobna da se bori sa svim problemima, kao i da jača svoje kapacitete i odgovori svim izazovima", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Srpska želi da jača i ima dobre odnose sa svim zemljama u regionu i da političari u BiH ne bi trebalo da se iscrpljuju na temama o kojima nema saglasnosti.

"Treba da budemo usmjereni ka tome gdje se može postići zajednički napredak građana oba entiteta. Građani Srpske vole i vjeruju u svoju Republiku i spremni su da rade za nju. Imaju ogromnu ljubav za Srpsku, jer je ona okvir za naš opstanak kao i jedina garancija za naše kretanje u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za čestitku povodom Dana Republike, kao i na tome što je naglasio vezu između dvije zemlje.

"Godinama smo oslonjeni na snagu Srbije i zagledani u ono što jeste snaga te zemlje. Opredijeljeni smo da u budućem periodu unapređujemo međusobne odnose koji su dobri, sadržajni i prijateljski. U ekonomskom pogledu vidjeli smo podršku Srbije u posljednjim godinama koja je bila drugačija u odnosu na neki prethodni period što pokazuje koliko treba da radimo zajedno na obostranu dobrobit", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je zahvalna i premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću koji je čestitao Dan Republike, uz želju da dvije zemlje blisko sarađuju u svim oblastima. "I to na dobrobit svih građana Crne Gore i Srpske, odnosno BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da Srpska želi da bude demokratska, kao što jeste, te da bude otvorena za sve koji žele u njoj da žive i poštuju njene zakone, ali i otvorena za sve ljude dobre volje koji žele da svojim pregalaštvom daju doprinos njenom razvoju.

"Želim građanima mirnu i stabilnu Novu godinu, a radnicima u zdravstvu da im ova godina bude lakša od prethodne. Želim zahvaliti svima koji su solidarno doprinijeli očuvanju naše privredne i ekonomsko-finansijske stabilnosti u ovako teškim vremenima. Sigurna sam da će institucije i dalje biti odgovorne i da ćemo zajedno graditi Srpsku, znajući da smo svi mi Republika. Dakle, napredak i budućnost Srpske zavise od svakog našeg čovjeka i pojedinca", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je građanima ponovo čestitala Dan Republike, uz želju da Srpska u budućnosti stalno ide naprijed, napreduje i jača. "Živjeli i živjela Republika Srpska", poručila je Cvijanovićeva.

Prije dodjele odlikovanja minutom ćutanja odata je počast svima koji su dali svoje živote za stvaranje i slobodu Republike, kao i ljudima koji su u pandemiji virusa korona izgubili životnu bitku.

Uručenju odlikovanja prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE