• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija u Srpskoj kaže da je Dodik napao Vučića, iz SNSD demantuju ''žalopojke''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nakon sinoćnjeg gostovanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na RTRS danas su u Republici Srpskoj uslijedile reakcije i komentari opozicije koja tvrdi da je Dodik u intervjuu ''napao Aleksandra Vučića'', što je oštro demantovano iz Dodikove stranke.

 Opozicija u Srpskoj kaže da je Dodik napao Vučića Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović u saopštenju dostavljenom medijima u subotu poslijepodne napisao je, citiramo, da "predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ničim nije zaslužio ovako nekorektne napade od strane Milorada Dodika, posebno što napadi dolaze sa tako visoke pozicije kao što je pozicija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine."

"Ovo je krajnje neprimjeren atak protiv predsjednika zemlje koja je Republiku Srpsku toliko puta do sada spasila od bankrota, koja nam godinama daje i poklanja ono osnovno što nam aktuelna vlast nije u stanju obezbijediti, od stalaka za infuziju do stotina miliona uloženih, nepovratnih sredstava," ističe se u saopštenju koje potpisuje Šarović.

Povezano

Predsjednik SDS smatra da je neumjesno, kako navodi, "miješati se u politiku predsjednika Srbije, suditi o njegovim susretima i spominjati ga u kontekstu bilo kakvih radnji protiv interesa Republike Srpske."

"Da li to Dodik po oprobanom receptu protiv „neprijatelja“ i Aleksandra Vučića sada proglašava izdajnikom i da li ovo znači da je u strahu od gubitka vlasti Milorad Dodik spreman žrtvovati sve, pa i odnos sa Srbijom? Prema svemu što smo sinoć čuli, direktno ili indirektno, jasno je da jeste," napisao je Šarović.

U sličnom tomu danas se medijima u Doboju obratio potpredsjednik i šef Glavnog izbornog štaba Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak rekavši da saradnja sa Srbijom "ne treba da se odnosi na saradnju samo sa jednom strankom" i poručivši Dodiku "da ne treba da drži lekcije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću."

"Neprimjerena i nekorektna kritika Milorada Dodika upućena predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog susreta s opozicionim političarima iz Republike Srpske, pokazuje da Dodik doživljava saradnju sa Srbijom kao nešto što treba da donese korist samo njemu i njegovoj stranci. Srbija je mnogo pomogla i pomaže svim krajevima Republike Srpske i već godinama osigurava budžetsku stabilnost Republike Srpske i niti Srbija niti njen predsjednik ne zaslužuju da im Dodik na ovakav način drži lekcije," rekao je Crnadak.

SNSD: ''Žalopojke opozicije''

Ubrzo je na izjave Šarovića i Crnatka stigla reakcija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Portparol stranke, Radovan Kovačević rekao je agenciji Srna da opozicija u Srpskoj, "bez obzira na horske žalopojke," neće uspjeti da unese razdor između Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, kao ni između Republike Srpske i Srbije

Kovačević je naglasio da je aposlutna neistina da je Milorad Dodik na bilo koji način napao Aleksandra Vučića, te da je, naprotiv, Milorad Dodik "demantovao lažne, fabrikovane konstrukcije opozicije koja je tvrdila kao i opozicioni mediji da Milorad Dodik na bilo koji način učestvuje u bilo kakvim napadima ili bilo kakvom rušenju Aleksandra Vučića."

"Ono što je činjenica i na šta smo mi u Republici Srpskoj ponosni jeste da je upravo u mandatu Milorada Dodika i Aleksandra Vučića dostignut vrhunac u kvalitativnom smislu u odnosima Republike Srpske i Republike Srbije i mi smo apsolutno uvjereni da će ti odnosi u narednom periodu biti sve bolji, sveobuhvatniji i kvalitetniji", rekao je Kovačević.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da su veze Srbije i Republike Srpske neraskidive, "na žalost Mirka Šarovića i Igora Crnatka" i pozvala ih da prestanu da plasiraju neistine i obmanjuju javnost.

"Niti jednom rečenicom predsjednik Milorad Dodik nije kritikovao, niti lekcije dijelio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Vi ste ti koji predstavljate sigurne bošnjačke glasove po potrebi kako u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako i u CIK-u kad treba izdati Srbina, što Mladen Grujičić jeste (kandidat za načelnika Srebrenice, prim. aut.)", istakla je Vulićeva.

Ona je navela da "Šarović i Crnadak podmeću izjave koje predsjednik Dodik nije ni rekao".

Dodik je u petak uveče gostujući na RTRS, između ostalog rekao "da on ne ruši predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da je to izmišljeno onda kada je on bio bolestan." Komentarišući činjenicu da je nekadašnji narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske, Adam Šukalo, sada kadar SNS-a i poslanik u Skupštini Srbije, Dodik je rekao da Šukalo u Beograd ''dovodi i okuplja neke opozicionare.''

"Sada je on tamo neki čovjek u SNS i ja to poštujem. On je sada dio Vučićeve partije i vidim ja da on tamo dovodi i okuplja neke opoziconare, hrabri ih da mogu uvijek doći kod Vučića. Ja u tome ne vidim nikakav problem”, rekao je Dodik. 

Takođe, naveo je da je nakon otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu "bio u prilici da vidi o čemu se radi."

"Imao sam sastanak sa Vučićem, on je poslije imao sastanak sa nekim opozicionarima koji su ponovo govorili: Dodik je problem, Dodik uzurpirao sve," ispričao je Dodik u dijelu intervjua koji možete pogledati u nastavku.

Milorad Dodik o opoziciji i Aleksandru Vučiću.
Izvor: YouTube

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bro

Vulić Sanja, hm, političar visokog renomea, prestižne biografije, starleta naše političke... Molim vas lijepo da ne vrijeđate više srbe, jer ste upravo vi snsd bagro nanijeli najviše zla nama srbima, vama je snsd i Dodik ispred svega što je srpsko. Zar nije ova sama starleta izjavila ko je za nju Dodik, ne znam samo šta kontaju kad on ode, sve mi više liče na uplašenog kera koji jadan lajući glumi da je opasan

MONDO REPORTAŽE