• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament Srpske: Incko da za 90 dana dostavi izvještaj

Autor Dušan Volaš

Narodna skupštna Republike Srpske razmotrila je večeras Informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH za period 1995-2020. godine, koji je prijedlog Kluba SNSD-a, sa prijedlogom zaključaka.

 Parlament Srpske: Incko da za 90 dana dostavi izvještaj Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Ranije je objavljeno da Narodna skupština Republike Srpske traži od visokog predstavnika u BiH da sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period 2009-2020. godina.

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica rekao je u završnoj riječi da postoji pravni osnov da se traži od visokog predstavnika da Narodnoj skupštini Republike Srpske podnese izvještaj.

"Ako smo protiv ovih zaključaka, mi smo protiv da nam visoki predstavnik podnosi izvještaj", istakao je Mazalica.

On je tokom večerašnjeg zasjedanja rekao da je Poslanički klub SNSD-a ispravio jedan od četiri predložena zaključka i da traži da visoki predstavnik podnese izvještaj Narodnoj skupštni o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 1995. do 2020. godine.

"Narodna skupština treba da pokaže da je iznad visokog predstavnika u BiH. Veoma je važan stav Narodne skupštine kao najviše zakonodavne institucije, što opozicija osporava jer ne želi da zauzme stav i pozove visokog predstavnika da podnese izvještaj", rekao je Mazalica.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da je predložena informacija politikantstvo SNSD-a.

"Bilo bi dobro da se Narodnoj skupštini Republike Srpske na početku mandata obrati novi visoki predstavnik, te da ga narodni poslanici upoznaju o dosadašnjem radu visokih predstavnika", ocijenio je Glamočak.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak smatra da je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko napravio neke stvari koje su apsolutno neprihvatljive.

"Za PDP je neprihvatljivo pismo koje je Incko nedavno uputio Narodnoj skupštini, posebno u dijelu koji se odnosi na to da parlament Srpske treba nešto da uradi kako bi uklonila kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda", istakao je Crnadak.

Replicirajući Crnatku, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica pozvao je PDP i SDS da podrže informaciju i zaključke Kluba poslanika SNSD-a.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić smatra da je ova informacija "neka igra SNSD-a".

"SNSD je prethodnih mjesec dana toliko digao ovu temu, a onda je ovu informacju stavio na 17. tačku dnevnog reda i onda se povukli", istakla je Trivićeva.

Begija Smajić iz poslaničke grupe "Zajedno za BiH" pozvala je OHR da izvršava svoje obaveze kada je riječ o unapređenju poštovanja ljudskih prava i povratka raseljenih lica i izbjeglica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Smajićeva je rekla da je visoki predstavnik konačni organ na terenu za tumačenje Dejtonskog sporazuma o implementaciji mirvnog rješenja.

Višković: BiH sa visokim predstavnikom ne može postati članica EU

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da je krajnje vrijeme da Narodna skupština zatraži da visoki predstavnik podnese izvještaj na kraju svog mandata.

"Ovo je legitiman zahtjev Republike Srpske i Narodne skupštine Srpske", istakao je Višković večeras tokom sjednice parlamenta.

Višković je pitao zašto Republika Srpska kao zainteresovana strana ne treba da zna šta je urađeno, šta nije urađeno i dokle se stiglo u sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

On je rekao da u ovakvim okolnostima visoki predstavnik može funkcionisati nepoznati broj godina, jer to nije u interesu Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Višković je rekao da BiH nije demokratska zemlja, već se nalazi pod protektoratom međunarodne zajednice.

"BiH sa visokim predstavnikom ne može postati članica EU. Krajnje je vrijeme da brigu o narodima koji žive u BiH treba da preduzmu rukovodstva tri naroda", istakao je Višković.

Govoreći o mogućnosti dolaska novog visokog predstavnika u BiH, Višković je rekao da Republika Srpska nema ništa protiv tog čovjeka, ali smatra da BiH ne treba visoki predstavnik i da bi on definitivno trebalo da ode iz BiH.

"Takav stav zastupa i Rusija. Da li se može imenovati novi visoki predstavnik bez saglasnosti Ruske Federacije", pitao je Višković.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede /IFAD/ po projektu razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunardnoj banci za obnovu i razvoj za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korišćenje višefaznog programskog pristupa.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE