• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud BiH donio odluku: Oslobođeni direktor OBA-e Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić

Autor Dragana Božić

Sud BiH izrekao je danas oslobađajuću presudu direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanu Mehmedagiću i rukovodiocu u ovoj Agenciji Muhamedu Pekiću, koji su optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

 Sud BiH donio odluku: Oslobođeni direktor OBA-e Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić Izvor: Srna

Sudija u ovom predmetu Branko Perić rekao je da se oni oslobađaju optužbe, jer nije dokazano da su krivi na način kako je opisano u optužnici.

Perić je naveo da su zloupotrebe stvarnost, ali da sve zloupotrebe nisu krivično djelo, te dodao da Sud nije mogao ni na koji način utvrditi da su optuženi postupali protivzakonito.

On je istakao da je je ovaj proces zabilježen "po prilično mračnoj pozadini" i da je i Sud dobio dva otvorena pisma u toku trajanja procesa.

"I ovaj proces se može porediti sa hibridnim ratom. Primili smo dva otvorena pisma u toku trajanja procesa. Duh politike lebdi nad ovim predmetom", rekao je Perić, koji smatra da su svjedoci, što se rijetko dešava, srušili koncept optužnice.

Oslobađajuću presudu izrekao je sudija Perić u ekspreno kratkom roku, tačnije pola sata nakon okončanja iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane.

Tužilac Oleg Čavka je nakon izricanja prvostepene presude rekao novinarima da će se žaliti na presudu.

Iznoseći završne riječi, Čavka je zatražio da se Mehmedagiću po pravosnažnosti presude izrekne mjera bezbjednosti u trajanju od pet godina s ciljem zabrane rada i pristupa tajnim podacima.

"Krivična djela koja se optuženima stavljaju na teret imaju sva obilježja zloupotrebe položaja zarad vlastitog interesa. Direktor OBA i njegov `intimus` su prijetnja po bezbjednost BiH, a ne oni koji su slali prijave", rekao je Čavka i istakao da su tokom postupka dokazani svi navodi iz optužnice.

Advokati optuženih su u završnim riječima naveli da optužnicu nije trebalo ni potvrđivati, da ni svjedoci kojih je bilo 11 niti materijalni dokazi ne dokazuju krivično djelo koje se Mehmedagiću i Pekiću stavljaju na teret, te da Sud treba da oslobodi optužene.

Mehmedagićev advokat Senka Nožica je nakon izricanja oslobađajuće presude rekla novinarima da nije riječ o pobjedi koja treba da proizvede radovanje i slavljenje.

Ona je ocijenila da se cijelim postupkom na neki način željela učiniti velika šteta jednoj od značajnih institucija u BiH, a to je OBA.

"Sudija Perić je sve rekao, a rekao je ono što je rekla odbrana- ovdje se vodio rat, politički odstrijel preko Suda protiv našeg branjenika", smatra Nožica.

Nožica tvrdi da je cilj svega da se Mehmedagić isključi sa svoga posla. "Koji su interesi političkih grupacija i kako, vjerovatno sudija Perić više zna, ali je to spomenuo u obrazloženju. Ponosnim nas čini da ima mogućnosti dokazivanja istine u BiH, da postoji Sud i sudije koji znaju detektovati stvari i nazvati ih pravim imenom i to javno reći", dodala je Nožica.

Ona nije željela komentarisati novu optužnicu koja je podignuta protiv Mehmedagića.

Mehmedagić i Pekić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja prema optužnici Tužilaštva BiH.

Mehmedagić, kao direktor OBA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za sajber bezbjednost u Agenciji, optuženi su za neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora "BH Pošte". Oni su tražili izuzeće snimka s nadzorne kamere iz "BH Pošte", navodeći da je u pitanju državna tajna.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE