• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diplome direktora OBA-e stigle u parlament, ali ne može svako da ih vidi

Autor SRNA

Predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Nermin Nikšić izjavio je da je komisija tražila da direktor ove agencije Osman Mehmedagić dostavi diplomu, da je on dostavio dvije, ali imaju oznaku tajnosti.

 Diplome direktora OBA-e stigle u parlament Izvor: MONDO/Ilustracija

"Dostavljen je i propratni akt koji je tajnog karaktera. Tvrdi se da su dokumenti unutar OBA tajnog karaktera kada je to u pitanju", rekao je Nikšić novinarima.

On je dodao da je u međuvremenu stigao i zahtjev Tužilaštva BiH da Komisija dostavi dokument koji je dobila i sve što se odnosi na ovu "problematiku".

"Komisija je razmatrala i donijela odluku pošto je propratni akt tajnog karaktera da ćemo dostaviti Tužilaštvu obavještenje da smo dobili diplome i da mi nemamo ovlaštenja da skidamo tajnost. Tužilaštvo od OBA može da traži skidanje tajnosti. Po Zakonu o zaštiti tajnih podataka samo onaj organ koji je proglasio dokument tajnim, može da skine tajnost", rekao je Nikšić.

Možda će vas zanimati

On je pojasnio da je jedna diploma o stepenovanju Pravnog fakulteta, a jedna je diploma Američkog univerziteta u Sarajevu gdje se potencira da nosi 240 bodova, te da je riječ o diplomi koja se odnosi na međunarodno pravo. "Ko je htio mogao je da vidi", kaže Nikšić.

Odgovarajući na pitanje da li su svi članovi Komisije prisustvovali današnjoj sjednici, on je naveo da je samo zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Sredoje Nović opravdao odsustvo, ali da je komisija imala kvorum za rad.

Nikšić je rekao da je na današnjoj sjednici razmatran i izvještaj glavnog inspektora OBA, koji je prihvaćen, te da su razmatrane i neke pritužbe koje su proslijedili Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara i OBA i da će to dalje rješavati.

Član komisije Mirko Šarović rekao je da su svi članovi, koji su to htjeli, imali mogućnost da ostvare uvid u diplome Osmana Mehmedagića.

Na pitanje da li je kao član Izvršnoobavještajnog odbora u prošlom sazivu Savjeta ministara imao uvid u Mehmedagićevu diplomu, Šarović je odgovorio da nije gledao.

"Možda sam mogao da ostvarim to pravo, ali nisam zaista imao uvid. Sada ko je htio mogao je da ostvari uvid i to je sasvim normalno", rekao je Šarović i dodao da je komisija dobila sve što je tražila.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima da ova stranka ostaje pri stavu da Mehmedagić treba da ostane direktor OBA.

"Mislim da je Mehmedagić bio dobar direktor, da je OBA imala jako dobar rezultat u njegovom mandatu, tako da bismo morali imati dobar razlog da mijenjamo čovjeka. Očekujem da se ova stvar u vezi sa diplomom raščisti i da Mehmedagić nastavi da radi dobar posao", dodao je Izetbegović.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Nenad Stevandić napustio je sjednicu ove komisije, jer je Osman Mehmedagić diplome koje je donio proglasio tajnim dokumentom.

Stevandić je dodao da je to nedopustivio i da nije zabilježeno u parlamentarizmu.

On je napomenuo da prethodne diplome na osnovu kojih je Mehmedagić imenovan nisu bile tajni dokument, ocijenivši cijelu ovu situaciju velikom farsom.

Zajednička komisija parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH usvojila je 17. juna zaključak da direktor ove agencije Osman Mehmedagić ima rok od sedam dana da Komisiji predoči diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi.

Mehmedagić je 1. jula dostavio diplomu Više upravne škole koju je završio prije rata, te diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva koji je završio u periodu kada je bio na čelu OBA.

Komisija je zaključkom zatražila od predsjedavajućeg Savjeta ministara da dostavi imena kandidata za generalnog direktora i glavnog inspektora kako bi u skladu sa zakonom obavila raspravu, jer je aktuelnom rukovodstvu OBA istekao mandat još 19. novembra 2019. godine.

Univerzitet za poslovne studije /UPS/ Banjaluka poništio je polovinom novembra prošle godine diplomu Mehmedagiću nakon što je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE