• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mehmedagićeva diploma sumnjiva od ranije

Autori mondo.ba Autori SRNA

Pojedine ambasade u BiH znale su da direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić Osmica posjeduje sumnjivu dilomu i o tome su obavijestili bivše članove Predsjedništva BiH, ali ništa nije preduzeto.

 Mehmedagićeva diploma sumnjiva od ranije Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ovo je rekao delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović.

Nović je naglasio da ga ovakve stvari u BiH ne iznenađuju i da ima još ljudi na važnim funkcijama sa sumnjivim diplomama, dodajući da to pokazuje da moral ne znači ništa, te da novac i stranačka pripadnost znače sve.

On je današnji "Euroblic" rekao da bi i Mehmedagić trebalo što prije da se oglasi i kaže da li su tačne ove optužbe i kako je došao do diplome.

"Nemamo razloga da ne vjerujemo u inspekciju koja je uradila kontrolu njegove diplome, ako ju je dobio na sumnjiv način. Treba ga pitati ima li morala da još bude na toj funkciji ako je sve ovo tačno. Rektorat Univerrziteta za poslovne studije Banjaluka mora preduzeti ozbiljne mjere i da svi koji su u tome učestvovali budu kažnjeni. Svim profesorima koji su učestvovali u falsifikovanju diplome treba oduzeti zvanje", rekao je Nović.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da nije upoznat sa detaljima ovog slučaja, ali da kao nadležni ministar daje podršku radu Prosvjetne inspekcije.

"Podržavam rad Prosvjetne inspekcije bez obzira na to ko je predmet kontrole i bez obzira o kojem se imenu i prezimenu radi. I ranije sam naglašavao da je naš nacionalni prioritet sređivanje stanja u visokom obrazovanju, što svakako uključuje i djelovanje po pitanju neregularnosti u sticanju diploma. Sadašnji Zakon o visokom obrazovanju ne pruža dovoljan osnov za obračun sa ovakvim pojavama, ali budite ubijeđeni da će novi zakon to adekvatno definisati", rekao je Rajčević za "Euroblic".

On je istakao da "nema više igre sa sudbinom ovog naroda i društva", te poručio da će država pokazati svoju odlučnost.

Inspektorat Republike Srpske donio je 5. avgusta rješenje kojim je rektoru Uiniverziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu naređeno da poništi diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića i da u Službenom glasniku Srpske ovu diplomu proglasi ništavnom, dok iz Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH tvrde da je diploma njihovog direktora uredno stečena i izdata, što je potvrđeno u više ranijih provjera tokom njegove karijere u obavještajnom sektoru.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

amina

Kada razotkriješ Vučića u Srebrenici, Hrvate u aferi "selefije" i spriječiš bilo kakav sigurnosni propust za vrijeme svog mandata, onda ti pakuju "lažne" diplome. Ovaj čovjek čuva zemlju bolje nego iko drugi. Zna da obavlja svoj posao, zato i jeste u očima lopova koji žele loše ovoj zemlji. Vidi se da je ovo planirano već dugo vremena, ali mogu samo da sanjaju. Svaka čast ovome čovjeku, i sreća pa imamo nekog ovakog da nas čuva.

MONDO REPORTAŽE